Rechter steekt stokje voor zonnepark Midden-Groningen

Het zonnepark Midden-Groningen op 115 hectare akkerbouwgrond is van de baan. De rechtbank in Groningen heeft de omgevingsvergunning vernietigd. Bewoners protesteerden tegen de komst van dit grootste zonnepark van Noordwest-Europa.

Rechter+steekt+stokje+voor+zonnepark+Midden%2DGroningen
© Archief

Volgens de rechtbank heeft het college van burgemeester en wethouders van gemeente Hoogezand-Sappemeer onterecht een vergunning verleend. De gemeenteraad heeft niet ingestemd met de vergunning en dat had wel moeten gebeuren, stelt de rechtbank. Zij ziet geen aanleiding om het college in de gelegenheid te stellen het gebrek te herstellen of te laten herstellen.

De rechtbank vindt dat de belangen van de omwonenden door eerdere relevante ruimtelijke ingrepen, waaronder gaswinning, op ingrijpende wijze is aangetast. De opeenstapeling van belangenaantasting moet deel uitmaken van de afweging van het college, vindt de rechter, ook omdat het project 'als een grote inbreuk op het geldende planologische regime moet worden beschouwd'.

Suikerbieten

Boeren in de omgeving willen niet reageren. Voorzitter Geert Draijer van LTO Noord Oude Veenkoloniën verwacht desgevraagd teleurstelling bij de boeren die grond zouden verpachten aan het zonne-energiebedrijf PowerField. 'Zonnepanelen op je land is het beste gewas dat je kunt krijgen. Het levert veel meer op dan het verbouwen van aardappelen of suikerbieten.'

Aan de andere kant zijn er ook genoeg boeren die vinden dat landbouwgrond niet ten koste mag gaan van landbouwgrond, aldus Draijer. 'Plaats ze op industrieterreinen of grond die niet geschikt is voor het telen van gewassen.'

90 miljoen euro

Eind december vorig jaar kreeg PowerField groen licht voor SDE-subsidie voor het park dat energie zou leveren aan 21.000 tot 25.000 huishoudens. Het zou om een investering gaan van 90 miljoen euro gaan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  24° / 11°
  10 %
 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
Meer weer