Akkerbouwer+wil+niet+door+centrum+Harlingen
Nieuws
© Archief

Akkerbouwer wil niet door centrum Harlingen

Akkerbouwers rond Harlingen vrezen dit najaar voor overlast als ze door het centrum van de stad moeten met het landbouwverkeer. De gemeente ziet volgens hen niet in dat het gevaarlijk is.

De parallelweg langs de N31, waar het landbouwverkeer eerder reed, is sinds deze week voor anderhalf jaar afgesloten omdat de provinciale weg richting de Afsluitdijk wordt verdubbeld. Hierdoor kan het landbouwverkeer niet over de Koningsbrug.

Krap

Met name in de oogstperiode wordt het hectisch zegt Piet van der Schaar uit Harlingen. Hij heeft zo'n 10 hectare aardappelland aan de zuidkant van Harlingen. 'Ik moet drie bruggen en het spoor over. Dat wordt krap in het stadshart.'

Schaar is niet de enige, volgens hem gaat het om tien boeren die kriskras door de stad moeten en enkele loonbedrijven.

'Waar mensen winkelen en fietsen wil je niet met een loofklapper, rooimachine of spuit langs. Bovendien zijn veel automobilisten niet gewend aan landbouwverkeer. Zij gaan ergens staan waar ze juist niet moeten staan.

Franeker

Omrijden over Franeker is volgens Van der Schaar geen optie. 'Sommige boeren moeten dan 25 kilometer omrijden. Door het centrum is de kortste route.'

Volgens de akkerbouwer is een van de oplossingen om het landbouwverkeer op de N31 te laten rijden.

'In Flevoland mogen trekkers en landbouwmachines ook over de provinciale wegen.Dat kan ook met de trekkers van tegenwoordig. Enige nadeel zijn oude trekkers die niet harder gaan dan 25 kilometer per uur. Automobilisten kunnen op het stuk weg niet inhalen.

Weer

 • Maandag
  6° / -3°
  20 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  20 %
 • Woensdag
  7° / 3°
  10 %
Meer weer