Duitse boeren willen Britse grens openhouden

Europa wil ook na de Brexit de belangrijkste leverancier blijven van voedselproducten die de Britten zelf niet kunnen produceren. Daarom moet de grens zo open mogelijk blijven, zegt Joachim Rukwied, voorzitter van de Duitse boerenbond DBV.

Duitse+boeren+willen+Britse+grens+openhouden
© Landpixel

Rukwied maakt zich grote zorgen over de situatie die ontstaat als Groot-Brittannië over twee jaar de EU verlaat. Hij wijst op de 50 miljard euro aan agrarische producten die de Britten jaarlijks uit andere lidstaten invoeren.

'Ook in de toekomst zal het land aanzienlijke hoeveelheden voedsel moeten importeren. Die kans willen wij in Duitsland graag benutten', aldus de DBV-voorzitter. De Duitsers zijn nu goed voor ongeveer 10 procent van de 50 miljard Britse invoer uit de EU.

Snel duidelijkheid

Afspraken over vrijhandel die zoveel mogelijk de huidige situatie benaderen, zijn volgens Rukwied de beste oplossing. Hij wil daar liefst zo snel mogelijk duidelijkheid over, zodat de huidige onzekerheid in de markt wordt weggenomen.

De Duitse boerenbond waarschuwt verder dat de financiële gevolgen die de Brexit zal hebben op de EU-begroting, niet afgewenteld mogen worden op de landbouwuitgaven. Na het vertrek van de Britten komt er in Brussel zo'n 9 miljard euro per jaar minder binnen.

Hogere bijdrage

Rukwied vindt dat de bijdrage van de overblijvende lidstaten wel wat verhoogd kan worden. Als daarna nog bezuinigingen nodig zijn, moeten die volgens hem eerlijk worden verdeeld over de hele EU-begroting.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer