Devaluatie+Brits+pond+drukt+schapenprijs+in+EU
Achtergrond
© Waterschap Peel en Maasvallei

Devaluatie Brits pond drukt schapenprijs in EU

Doordat het Britse pond minder waard is als gevolg van de Brexit, komen veel Engelse schapen naar het Europese vasteland. Dat drukt de prijs van het Europees lam.

Europese schapenhouders pleiten daarom voor spreekwoordelijk schapengaas rond de Europese Unie, mocht het Verenigd Koninkrijk over twee jaar definitief uit de EU zijn gestapt.

Door de waardedaling van het pond beuren Engelse schapenhouders bij lage europrijzen veel voor hun schapen. Dit drukt de prijs van schapen in de EU met 10 tot 20 euro per schaap. 'Bij een opbrengst van 110 tot 120 euro is dat meer dan een slok op een borrel', zegt voorzitter Jeljer Wynia van LTO-vakgroep Schapenhouderij.

Structureel probleem

Andries Kingma van Vee&Logistiek Nederland ziet veel importen vanuit het Verenigd Koninkrijk tegen lagere prijzen. Dat startte in oktober. 'Het lijkt een structureel probleem te worden. Deels komen de dieren levend, deels als karkas. Voorheen lagen die karkassen qua prijs hoger dan het Nederlands lam, maar nu is dat anders.'

Voor de continuïteit van de schapensector hebben we een acceptabele opbrengstprijs nodig, zodat ook aankomende ondernemers toekomstperspectief zien

Jeljer Wynia, voorzitter LTO-vakgroep Schapenhouderij

Op zich is import van schapenvlees nodig, weet Wynia. 'Als Europa zijn we een netto-importerend land voor schapenvlees, maar voor de continuïteit van de schapensector hebben we een acceptabele opbrengstprijs nodig, zodat ook aankomende ondernemers toekomstperspectief zien.'

Kingma ziet het als een ander heikel punt dat de Britten als gevolg van grotere aantallen beter kunnen selecteren. 'Dit leidt tot een uniformer product. De Nederlandse schapensector is wat dat betreft wat gedifferentieerd. Er zijn naar schatting twintigduizend schapenhouders, vaak met een beperkt aantal schapen. Hierdoor loopt Nederland achter qua kwaliteit.'

Streekproducten

Aan de andere kant wensen consumenten steeds vaker streekproducten. 'Albert Heijn kiest bewust voor Nederlands lamsvlees. Er is een besef dat natuur- en streekproducten kunnen leiden tot diversiteit in smaak en vorm. Het lam leeft 99 procent van de tijd in de natuur, ons lamsvlees is puur scharrelvlees, hier liggen kansen', stelt Wynia.

Kingma is positief over dit soort ontwikkelingen. Toch moet de Nederlandse schapenhouder zich volgens hem niet rijk rekenen. 'Een klein deel van het lamvlees gaat naar de supermarkt. Pakweg 70 procent gaat naar islamitische landgenoten of wordt geëxporteerd. Zij zien graag een goede kwaliteit vlees voor een lage prijs.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  23° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 7°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 6°
  10 %
Meer weer