Sierteeltexport+stevent+af+op+record
Achtergrond
© FloraHolland

Sierteeltexport stevent af op record

De Nederlandse export van bloemen en planten is op weg naar een recordwaarde van 5,7 miljard euro. Dat zegt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB).

De VGB baseert de voorspelling op de handelscijfers van de eerste elf maanden van dit jaar. Mocht de verwachting uitkomen, dan stijgt de waarde van de sierteeltexport in 2016 met 3 procent.

De uitvoer van bloemen en planten loopt in de eerste elf maanden van dit jaar 3,2 procent voor op vorig jaar, blijkt uit cijfers van Floridata. Tot en met november bedroeg de exportwaarde 5,3 miljard euro. Vorig jaar stond de teller aan het eind van november op 5,13 miljard euro, tonen de exportstatistieken van Floridata.

Brexit

Alle top 10-exportlanden laten een plus zien ten opzichte van 2015, met uitzondering van Groot-Brittannië. De Brexit, en de devaluatie van het Britse pond als gevolg daarvan, speelt de sierteelthandel met dit land parten. 'Aanvankelijk leken de gevolgen van het Brexitbesluit mee te vallen, maar de laatste weken loopt de vraag terug', vertelde algemeen directeur Lucas Vos al begin deze maand tijdens de algemene ledenvergadering van FloraHolland.

De uitvoer van sierteeltproducten vertegenwoordigde in de eerste elf maanden van dit jaar een waarde van 817 miljoen euro, terwijl dat vorig jaar nog 848 miljoen euro was. De teruggang op de Britse markt is daardoor 3,6 procent.

Duitse markt

De grootste winst wordt geboekt op de Duitse markt. Nederlandse sierteelthandelaren hebben dit jaar voor 100 miljoen euro meer naar Duitsland getransporteerd. In de eerste elf maanden van 2015 nam de Bondsrepubliek voor 1,45 miljard euro aan bloemen en planten in Nederland af. Volgens Floridata is dat nu 1,55 miljard euro. Duitsland tekent voor 60 procent van de totale Nederlandse exportgroei.

Is Duitsland in absoluut opzicht de grootste groeier, Denemarken is dat in relatief aspect. De afzet in dit land is met bijna 13 procent gestegen met name door betere plantenverkoop. België en Polen zijn voor de Nederlandse sierteelthandel eveneens stevig aantrekkende markten.

2017

De VGB is positief gestemd over 2017. De koepelorganisatie voor handelaren in bloemen en planten voorspelt voor volgend jaar een verdere groei. De verwachtingen voor onlinehandel zijn daarbij hoog. Marcel Zandvliet, directeur marketing bij Dutch Flower Group: 'Producten zijn dankzij internet in een veel breder opzicht zichtbaar. In- en verkoop gaan steeds gemakkelijker en sneller.'

Consumenten in alle landen krijgen hierdoor nieuwe impulsen om bloemen en planten te kopen. 'Zij zien niet alleen de breedte van het assortiment, meerdere toepassingen en arrangementen, maar ook nieuwe gelegenheden om iets met bloemen en planten te doen.' Volgens Zandvliet beschikt de sector over steeds meer data waardoor de kennis van de markt toeneemt. 'Ook dat kan de markt verbreden.'

Onrust

Politieke onrust kan nog wel roet in het eten gooien in 2017. De uitkomst van de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten is een onzekere factor, aldus de VGB. De onrusten in Afrika zijn dat eveneens.

Weer

 • Zaterdag
  15° / 11°
  10 %
 • Zondag
  14° / 13°
  90 %
 • Maandag
  12° / 8°
  20 %
Meer weer