Britse premier wil na brexit handelsdeal met Europa

Het Verenigd Koninkrijk gaat zich volledig terugtrekken uit de Europese Unie. Wel wil de Britse premier Theresa May onderhandelen over een nieuwe handelsovereenkomst met de EU.

Britse+premier+wil+na+brexit+handelsdeal+met+Europa
© ANP

May hield dinsdagmiddag haar lang verwachte toespraak over de brexit voor een gezelschap van buitenlandse diplomaten en haar eigen onderhandelaars. De premier zegt niets te voelen voor een gedeeltelijk lidmaatschap van de EU.
Het Verenigd Koninkrijk kan in haar ogen geen lid blijven van de Europese interne markt. Want dan moet Groot-Brittannië zich blijven houden aan allerlei Europese regels, zich onderwerpen aan de Europese rechter in Luxemburg en dus 'eigenlijk de EU helemaal niet zou verlaten'. In plaats daarvan wil ze wel onderhandelen over een 'zo groot mogelijke toegang' tot de Europese vrije markt voor Britse bedrijven.

'We willen jullie goederen blijven kopen, onze goederen verkopen en zo vrij mogelijk met jullie handel drijven', aldus May.

Migranten

Controle over de eigen grenzen is voor haar de belangrijkste reden voor de brexit. Nadat deze is afgerond blijven EU-burgers welkom in het Verenigd Koninkrijk. Wel wil het VK controle houden over het aantal migranten uit de Europese Unie. May wil burgers uit de EU die nu in het land wonen en werken de kans geven om te blijven, maar dan moet dat ook gelden voor Britten die in de EU wonen.

Voor de inwoners van de Republiek Ierland wil ze een uitzondering maken zodat deze vrij naar het VK kunnen reizen. May wil met de EU blijven samenwerken op het gebied van veiligheid.

De Britse premier belooft dat ze de uiteindelijke deal met EU voor zal leggen aan zowel het Britse Lagerhuis als Hogerhuis. In maart starten de onderhandelingen tussen Brussel en Londen. May waarschuwde andere Europese landen om niet op een 'bestraffende' manier de onderhandelingen in te gaan. Ze heeft 'liever geen deal dan een slechte deal'.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer