Consumptie stijgt ondanks suikerdiscussie

De Internationale Suikerorganisatie (ISO) in Londen verwacht dat de komende jaren de wereldconsumptie van suiker met 2 procent per jaar zal blijven groeien ondanks discussies over obesitas.

Consumptie+stijgt+ondanks+suikerdiscussie
© Nieuwe Oogst

Het analysebureau noemt deze groei reëel ondanks de negatieve berichten over de consumptie van suiker. Vooral in opkomende economieën stijgt de vraag naar luxe producten zoals chocolade en frisdrank nog steeds. Ook gaat ISO uit van een toename van het gebruik van suikers voor biobased toepassingen.

ISO nam deze week deel aan een overleg voor suikerexperts bij de Europese Commissie. Daar werd onder meer gesproken over de gevolgen van het afschaffen van het suikerquoteringssysteem, blijkt uit een verslag van RVO.

Voldoende concurrerend

Een vertegenwoordiger van ISO meldde tijdens dat overleg dat hij verwacht dat de Europese suikerindustrie voldoende concurrerend is om deel te nemen aan de wereldmarkt. Hij verwijst daarmee naar de hoge rendementen in de teelt van suikerbieten en de efficiëntie van de verwerking door de industrie. Dit in vergelijking met veel andere suikerproducerende landen.

ISO noemt een vermoedelijke wereldmarktprijs voor suiker van 600 dollar per ton reëel na het verdwijnen van het suikerquotumsysteem. Die prijs zal naar verwachting verder stijgen als de wereldvoorraden dalen beneden 45 procent van de consumptie.

ISO gaat verder uit van een verdubbeling van de productie van isoglucose in Europa tot 1,2 miljoen ton. Verder rekenen de analisten met een afname van de suikerinvoer tot 1,5 miljoen ton.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 7°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  20 %
Meer weer