Sierteelthandelorganisatie+krimpt+door+minder+taken
5 vragen
© Koen van Wijk

Sierteelthandelorganisatie krimpt door minder taken

De Vereniging voor Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB), de koepelorganisatie van handelaren in sierteeltproducten, verlegt haar koers. Dat heeft de organisatie eind vorig week besloten. De vereniging wordt kleiner, krijgt minder taken en zoekt samenwerking.

1 Waarom wijzigt de VGB haar koers?

De VGB wordt geconfronteerd met de ontwikkeling dat er steeds meer verschillende typen handelsbedrijven ontstaan. Die hebben allemaal hun eigen belangen. Daardoor wordt het vrijwel onmogelijk om afspraken te maken die naar de wens zijn van alle leden.

Daarnaast is het pakket werkzaamheden te breed geworden en staat de exploitatie van de vereniging onder druk.

2 Welke richting gaat de brancheorganisatie voor de groothandel in sierteeltproducten op?

De koerswijziging van de VGB bestaat uit drie onderdelen. De organisatie wordt compacter, krijgt minder taken en zoekt strategische samenwerking in de keten.

'We groeien toe naar een netwerkorganisatie', zei interim-voorzitter Lex Ebus eind vorige week, toen de koerswijziging bekend werd gemaakt. De VGB denkt zo beter in te kunnen spelen op de grote veranderingen binnen de sector.

3 Wat gaat de nieuwe VGB doen?

De vereniging richt zich voortaan op drie kerntaken. De belangenbehartiging blijft de belangrijkste functie. Daarbij hebben zaken als handelsbelemmeringen, cao, duurzaamheid, productkwaliteit, fytosanitaire zaken en promotie prioriteit.

De tweede kerntaak is de antennefunctie. De VGB signaleert ontwikkelingen in de sierteeltsector. Netwerken is de derde, wat inhoudt dat de vereniging informatie deelt met leden.

4 Wat valt er weg?

De VGB stoot projecten af. De organisatie was betrokken bij logistieke en IT-projecten die nog werden gefinancierd met geld van het Productschap Tuinbouw. Dat geld is er niet meer. De VGB had ook een aparte bv voor collectieve inkoop van diensten en goederen. Dat houdt op.

In plaats daarvan gaat de VGB strategisch samenwerken met LTO Ledenvoordeel. Onderhandelingen over retailservices of met de veiling over tarieven of logistieke diensten, waarvan de uitkomst niet tot tevredenheid kan zijn van alle leden, komen te vervallen.

5 Hoe gaat de nieuwe VGB eruitzien?

In personele bezetting halveert de organisatie. De afgeslankte VGB - de leden hebben een jaaromzet van 3,5 miljard euro - heeft nog 3,6 fte's in dienst in plaats van 7,8 fte's.

Robert Roodenburg, de huidige directeur, vertrekt onder andere. Voor hem komt iemand anders in de plaats.

Weer

 • Dinsdag
  28° / 12°
  10 %
 • Woensdag
  23° / 12°
  20 %
 • Donderdag
  16° / 11°
  70 %
Meer weer