FloraHolland voert controle op

Royal FloraHolland verscherpt de controle op aanvoerinformatie van bloemen en planten voor de klok.

FloraHolland+voert+controle+op
© FloraHolland

De bloemenveiling heeft hiervoor een controle- en begeleidingsteam van achttien mensen in het leven geroepen. Deze ploeg van vooral oud-keurmeesters, die op de exportlocaties Aalsmeer, Naaldwijk en Rijnsburg actief is, vervangt het zes man sterke interventieteam van vorig jaar.

'Het team gaat hele productgroepen controleren', legt Petra Schrikkema, manager kwaliteit bij FloraHolland, een verschil met het beleid van vorig jaar uit. Daarbij ligt de nadruk op de zomerbloemen omdat hierbij de meeste fouten worden gemaakt.

Niet bewust

Volgens Schrikkema blijkt uit onderzoek dat zomerbloementelers niet bewust verkeerde aanvoerinformatie geven. Het gros van de fouten komt doordat deze telers maar vijf tot zeven weken aanvoeren en daardoor niet goed bekend zijn met de elektronische aanvoerbrief. 'Ze hebben problemen met opstarten', schetst Schrikkema de situatie.

Bij FloraHolland geeft 25 procent van de telers foute aanvoerinformatie. De bloemenveiling wil deze telers met het nieuwe team intensiever begeleiden.

Sancties

Daarnaast heeft de veiling de sancties uitgebreid. Zo declasseert zij zelf een partij als blijkt dat deze niet van A1-kwaliteit is (zoals door de teler aangegeven in de productinformatie) maar van A2-kwaliteit, en wordt die partij dezelfde dag nog geveild.

Kopers kunnen als de aanvoerinformatie niet in overeenstemming is met de aangeboden partij reclameren. Vaak doen ze dat niet omdat ze het zich niet kunnen veroorloven om de gehele partij terug te brengen. Ze hebben de bloemen of planten te hard nodig.

Doelstelling

In 2015 werd van de aanvoer 1,5 procent gereclameerd. Schrikkema zegt dat hierin verbetering komt. Halverwege 2016 lag het percentage op 1,4. De doelstelling voor 2017 is 1,25 procent. 'In de eerste twee maanden van dit jaar is dit gehaald', aldus de manager kwaliteit. Het uiteindelijke doel is 1 procent, zegt ze.

De intensievere controles van de aanvoerinformatie schroeven de kosten van de veiling op. 'Het principe van kostenmaker is kostendrager gaat niet op. Er moet geld bij', stelt Schrikkema. De betrouwbaarheid van de aanvoerinformatie verhogen is een van de speerpunten van de veiling.

Blij met maatregel

Directeur Robert Roodenburg van de Vereniging voor Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB) zegt blij te zijn met de maatregel van de veiling. 'De problemen bij zomerbloemen zijn het grootst.' Liever ziet hij wel onafhankelijke keur.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 15°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
 • Woensdag
  17° / 13°
  20 %
Meer weer