Tuinders richten twee nieuwe warmtecoöperaties op

Vijftien glastuinders in tuinbouwgebied Wilgenlei bij Bleiswijk hebben besloten de warmtecoöperatie Wilgenlei op te richten. In de Noordpolder bij Berkel en Rodenrijs hebben tuinders eveneens een warmtecoöperatie in het leven geroepen.

Tuinders+richten+twee+nieuwe+warmteco%C3%B6peraties+op
© VidiPhoto

De warmtecoöperaties zetten zich in voor een lokaal warmtenet, waarop glastuinbouwbedrijven tegen concurrerende tarieven kunnen aansluiten voor duurzame warmte. Doel is om zo minder afhankelijk te worden van fossiele energie (aardgas).

Wilgenlei

Tuinbouwgebied Wilgenlei ligt net zuidelijk van Bleiswijk. Pal naast dit gebied ontwikkelt Warmtebedrijf Rotterdam een warmteleiding voor de voeding van stadsverwarming in Leiden. Het tuinbouwgebied kan met een aftakking van deze leiding, op termijn, relatief eenvoudig worden aangesloten op havenwarmte vanuit Rotterdam.

Aan de andere kant van de Wilgenlei ligt de bestaande RoCa-warmteleiding van Uniper, waarop al langere tijd tuinbouwbedrijven in Bergschenhoek en Bleiswijk zijn aangesloten. Koppeling van een lokaal warmtenet op deze RoCa-leiding is een tweede optie die de warmtecoöperatie gaat onderzoeken.

Noordpolder

Op korte afstand van het huidige eindpunt van de RoCa-leiding ligt het glastuinbouwgebied Noordpolder. Ook de ondernemers in dit gebied willen onderzoeken of gebruik van havenwarmte voor hun bedrijven perspectief biedt.

Samen met enkele voortrekkers in de twee gebieden heeft LTO Glaskracht Nederland de oprichting van beide warmtecoöperaties voorbereid. Het bestuur van de warmtecoöperatie Wilgenlei bestaat uit drie paprikakwekers: voorzitter Maikel van den Berg, penningmeester Ard Ammerlaan en secretaris Wouter van den Bosch. Het bestuur van de warmtecoöperatie Noordpolder bestaat uit: voorzitter Gerard Scholtes, penningmeester Tom Ammerlaan en secretaris Marcel Breugem. Een groot deel van de ondernemers uit beide gebieden zijn inmiddels aangesloten.

In de zomer van 2016 richtten de ondernemers in de Zuidplaspolder al een soortgelijk initiatief op, de warmtecoöperatie Zuidplaspolder met 212 hectare aangesloten glas.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -1°
  10 %
 • Zondag
  3° / -2°
  5 %
 • Maandag
  3° / 1°
  30 %
Meer weer