Opnieuw+minder+sierteeltexport+naar+Engeland
Nieuws
© FloraHolland

Opnieuw minder sierteeltexport naar Engeland

Handelaren in bloemen en planten hebben in de eerste maand van dit jaar opnieuw minder geëxporteerd naar Groot-Brittannië, blijkt uit de statistieken van Floridata.

De uitvoer bleef 6 procent achter bij januari 2016. Handelaren verscheepten in de afgelopen maand voor 49,8 miljoen euro naar het Verenigd Koninkrijk. Sinds halverwege 2016 blijft de handel met dit land achter. Als oorzaak wordt de aangekondigde Brexit genoemd en de daarop volgende devaluatie van het Britse pond.

In de lift

De Britse markt is in mineur terwijl de handel met andere West-Europese landen juist in de lift zit. De totale exportwaarde in januari kwam net boven 400 miljoen euro uit. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat deze grens wordt overschreden. Grote groeimarkten in januari waren Frankrijk, Polen en Zweden. Ook de Russische markt laat herstel zien.

De snijbloemen leverden met een groei van 14 procent tot 271 miljoen euro een forsere bijdrage aan de toename van de exportwaarde. De omzet met pot- en tuinplanten pluste met 8 procent naar 136 miljoen euro. Volgens de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB) was de stijging vooral te danken aan hogere prijzen voor sierteeltproducten.

Opsteker

'De waardestijging is een mooie opsteker voor de bloemen- en plantenexport aan het begin van het jaar. Een jaar waarin de belangrijke feestdagen gunstiger vallen maar de valutaire onrust groter is', stelt de VGB. 'De ongewisse internationale politiek kan handelsbarrières opleggen', spreekt de vereniging haar vrees uit.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  13° / 8°
  80 %
 • Zaterdag
  14° / 8°
  70 %
 • Zondag
  16° / 9°
  70 %
Meer weer