Antidumpheffing Europese frites in Brazilië

De Braziliaanse overheid gaat een antidumpheffing opleggen op verwerkte aardappelproducten die het land importeert uit Nederland, België, Duitsland en Frankrijk.

Antidumpheffing+Europese+frites+in+Brazili%C3%AB
© Marcel Bekken

Na een aanklacht van een lokale aardappelverwerker is de Braziliaanse overheid in 2015 gestart met een onderzoek naar de invoer van grote volumes goedkope aardappelproducten uit West-Europa. Volgens de Wereldhandelsorganisatie (WTO) is een antidumpheffing rechtmatig als blijkt dat bedrijven voor export lagere verkoopprijzen aanhouden dan de verkoopprijzen in het eigen land.

De Braziliaanse autoriteiten hebben in het onderzoek de verkoopprijzen van de verwerkte producten uit de genoemde landen in eigen land vergeleken met die van Groot-Brittannië. Daaruit blijkt dat Nederland in de periode van juli 2014 tot juni 2015 41,4 procent meer rekende aan Britse afnemers bij de verkoop van onder meer frites. Het prijsverschil voor producten uit België, Duitsland en Frankrijk betrof respectievelijk 24,8 procent, 37 procent en 18 procent.

Belangrijke markt

Het is nog onduidelijk hoe hoog de heffing zal zijn die de Braziliaanse overheid gaat opleggen aan de Europese verwerkers. De impact van de maatregel kan groot zijn omdat Brazilië met name voor Nederlandse en Belgische aardappelverwerkers een belangrijke markt is. In 2015 nog verkocht Nederland voor 83.000 ton aan diepvriesproducten. Voor België was het verkoopvolume 71.000 ton.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  9° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 1°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / -5°
  10 %
Meer weer