Farm Frites zoekt uitbreiding vooral in bewaarsegment

Door optimalisatie van bestaande productielijnen neemt de verwerkingscapaciteit van Farm Frites in Nederland en België opnieuw verder toe.

Farm+Frites+zoekt+uitbreiding+vooral+in+bewaarsegment
© Anton Dingemanse


'Voor onze fabrieken in Oudenhoorn en Lommel zoeken we uitbreiding van contractareaal voor aanvoer van extra grondstof', vertelt inkoopdirecteur Leon Boer van Farm Frites. 'Een deel willen we bereiken door autonome groei bij telers die al aan ons leveren. Ook zoeken we elk jaar weer nieuwe telers en dan vanzelfsprekend bij voorkeur in de buurt van onze fabrieken.'

Volgens Boer is echter de mogelijkheid om uit te breiden in Nederland beperkt. Hij gaat er daarom vanuit dat het aandeel aanvoer van grondstof uit het buitenland geleidelijk toeneemt. Boer doelt dan met name op België en Duitsland.

Progressieve bewaarpremies

Van de huidige aanvoer van Farm Frites wordt naar schatting 30 procent afland geleverd en 70 procent vanuit de bewaring. 'Het bewaarsegment is belangrijk voor ons en daarom houden we vast aan onze progressieve bewaarpremies', stelt Boer. Hij rekent voor dat de toeslagen voor bewaring oplopen tot 60 of 70 euro per ton voor aardappelen die geleverd worden in juni of juli.

Overigens verhoogt Farm Frites voor komend seizoen met name de contractprijzen voor vroege fritesaardappelen. De verhoging bedraagt tot 25 euro per ton en heeft alles te maken met de beschikbaarheid van pootgoed voor vroege rassen. Voor de hoofdoogst gaat Farm Frites dit jaar zo'n 12,50 euro per ton meer betalen voor de contracten.

Nieuw prijssysteem

De kwaliteitspremies en overige contractvoorwaarden zijn bij Farm Frites nauwelijks veranderd, aldus Boer. Wel wil hij met name het nieuwe prijssysteem onder de aandacht brengen waarbij voor de helft van de volume een vaste prijs geldt.

De prijs van het overige deel van de aardappelen wordt afgerekend op basis van de noteringen op de aardappeltermijnmarkt over de periode van juli tot en met april. In dit contract geldt bovendien een bodemprijs van 90 euro per ton voor Fontane en 100 euro voor Innovator.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  32° / 17°
  0 %
 • Zondag
  32° / 18°
  10 %
 • Maandag
  28° / 20°
  55 %
Meer weer