Patstelling om 'hete aardappel' blijft

De patstelling tussen Beurs Goes en Beurs Emmeloord (LNCN) over de aardappelnotering duurt voorlopig voort. Inmiddels werkt Emmeloord aan een landelijke notering en benadert het daarvoor informanten uit het zuiden van Nederland. Tot onvrede van Watze van der Zee, gespreksleider van Beurs Goes.

Patstelling+om+%27hete+aardappel%27+blijft
© Hilde Boelema

'Ik weet dat er akkerbouwers uit het zuidwesten benaderd zijn', zegt Van der Zee. 'Dat zijn in de regel geen ZLTO-leden en zij hebben dus ook geen of weinig binding met Beurs Goes. Ik vind dat niet kies.'
Ook het feit dat de LNCN samen met de verwerkende industrie (Vavi) en de Nederlandse Aardappelorganisatie (NAO) werkt aan een landelijke aardappelnotering vindt hij onverstandig. 'Ze gooien de knuppel in het hoenderhok. Dit is slecht voor de toekomstige samenwerking. Alle partijen hebben uiteindelijk dezelfde doelstelling volgens mij. En dat is transparante informatie over de waarde van de aardappels.'

En zo trekken de partijen zich steeds verder terug in hun loopgraven. Emmeloord hanteert, met steun van de Vavi en de NAO, een categorie 1-notering voor grootschalige verwerking in Nederland, België en Duitsland, en daarnaast een categorie 2 voor andere bestemmingen. Goes wil één notering voor fritesgeschikte aardappelen met een differentiatie naar ras en zonder onderscheid van bestemming.

'Die categorie 2 dempt de prijs van het topsegment', stelt Van der Zee. 'Bovendien zal het de boer een zorg zijn waar zijn aardappels terechtkomen. Wij pleiten voor onderscheid in rassen. Het wekelijks publiceren van het prijsverschil tussen een Agria en een Fontane vinden wij bijvoorbeeld belangrijk. Maar het probleem is dat de grote verwerkers op de toer van Emmeloord zitten.'

Compromisvoorstel

Het compromisvoorstel voor één landelijke notering voor fritesgeschikte aardappelen dat Beurs Goes vorig jaar voorlegde aan haar achterban, vond geen meerderheid. Er bleek zelfs een tweedeling te ontstaan.
Van der Zee: 'Grofweg gezien zijn telers uit West-Brabant en Zeeland tegen het voorstel en de Oost-Brabantse akkerbouwers voor. Dat is moeilijk voor de vakgroep. Het is belangrijk dat wij onze leden binnenboord houden. Het blijft een spannende tijd. Het belangrijkste is dat we de fritesfabrikanten weer allemaal aan tafel krijgen.'

Er staat volgens Van der Zee een overleg op stapel tussen de BO Akkerbouw en de Vavi om deze hete aardappel maar weer eens bij de kop te pakken. 'Ik ben daar zelf niet bij. Op een bepaald moment moeten alle partijen gaan bewegen. Maar voorlopig zie ik dat niet gebeuren.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  23° / 15°
  25 %
 • Maandag
  22° / 13°
  20 %
 • Dinsdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer