Forse+prijsstijging+vroege+aardappelen+bij+McCain
Nieuws
© Studio Kastermans

Forse prijsstijging vroege aardappelen bij McCain

Afhankelijk van de leveringsweek verhoogt fritesfabrikant McCain de contractprijzen voor de vroege teelt van Première met 15 tot 35 procent.

Voor aardappelen van de hoofdoogst van 2017 gaat McCain 10 tot 15 euro per ton meer betalen. Volgens grondstoffenmanager Mark Zuidhof zijn de hogere contractprijzen het gevolg van de toenemende vraag naar fritesaardappelen door capaciteitsuitbreiding van de verwerkende industrie. 'Ook wij streven naar een groter contractareaal om daarmee meer volume vast te leggen.'

De contractvormen bij McCain wijzigen niet, stelt Zuidhof. Naast vaste prijs en mini-maxi contracten biedt de fritesfabrikant ook dit jaar weer futurecontracten en het persoonlijke poolsysteem aan. 'Zeker dat laatste contract is populair in combinatie met het vastleggen van aardappelen voor een vaste prijs', aldus Zuidhof. 'Het volume voor het poolcontract waarbij de teler zelf zijn verkoopmoment bepaalt, verdubbelde afgelopen jaar en voor komend jaar verwachten we opnieuw een uitbreiding.'

Meer eigen rassen

De pootgoedvoorziening omschrijft Zuidhof als heikel. Hoewel McCain werkt met meerjarige afspraken over te leveren hoeveelheden met aardappelhandelshuizen is de verwachting dat er voor bepaalde rassen tekorten zijn. 'Wij ontvangen nog steeds de volumes die afgesproken zijn. Maar als er sprake is van krapte dan zullen we dat compenseren met de eigen McCain-rassen.'

De eigen rassen betreffen voor McCain onder meer Royal en Daisy. Zuidhof stelt dat deze rassen afgelopen jaar goed hebben gepresteerd. 'Wij plannen nu een forse uitbreiding van het areaal van beide rassen. Daarnaast hebben we nog een aantal veelbelovende nieuwe fritesrassen op het oog om eventueel meer te gaan verwerken.'

Pootgoedprijs wijzigt nauwelijks

Tot slot benadrukt Zuidhof dat McCain er bewust voor heeft gekozen om de pootgoedprijzen niet of nauwelijks te wijzigen. 'Van de meeste rassen blijft de prijs voor pootgoed gelijk. Voor enkele rassen berekenen we een lichte prijsstijging.'

Weer

 • Donderdag
  11° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  13° / 7°
  10 %
Meer weer