Tekort pootgoed remt uitbreiding aardappelareaal

De beperkte beschikbaarheid van pootgoed in de EU-5 landen zorgt ervoor dat de verwachte uitbreiding van het aardappelareaal dit jaar niet gerealiseerd gaat worden.

Tekort+pootgoed+remt+uitbreiding+aardappelareaal
© Nieuwe Oogst

Dit meldt NEPG (North-western European Potato Growers) deze week in een persbericht. Volgens de organisatie treft het tekort aan pootgoed met name de aardappeltelers in Nederland, België en Frankrijk. In Duitsland speelt het wat minder en in Groot-Brittannië is voldoende uitgangsmateriaal voor de aardappelteelt beschikbaar.

Volgens NEPG zoeken telers en verwerkers alternatieven om te gebruiken in plaats van standaard pootgoed. De opties zijn het gebruik van fijnere maten of meer gesneden poters. Ook worden waarschijnlijk meer dubbeldoelrassen uitgeplant in zetmeelgebieden en is er meer ruimte voor veelbelovende nieuwe fritesrassen. Ook is de verwachting dat oudere rassen als met name Bintje, maar ook Asterix en Desiree een comeback gaan maken komend seizoen.

Hogere contractprijzen

NEPG wijst erop dat het grootste deel van het beschikbare pootgoed van fritesrassen vastligt bij de verwerkende industrie. Dit feit geeft de fabrikanten de mogelijkheid om meer telers aan zich te binden voor contractteelt. De contractprijzen voor vroege aardappelen zijn dit jaar gemiddeld met 3 euro per 100 kilo verhoogd, aldus NEPG. Voor de hoofdoogst stijgen de contractprijzen met 1 tot 1,5 euro per 100 kilo.

NEPG gaat ervan uit dat de capaciteit van de Europese aardappelverwerkers dit jaar toeneemt met 700.000 tot 800.000 ton. Uitgaande van hetzelfde aardappelareaal als vorig jaar en met een normale opbrengst per hectare moet volgens de organisatie van Europese aardappeltelers mogelijk zijn om in de EU-5 landen voldoende grondstof te produceren.

Duur Bintje-pootgoed

In een reactie op het bericht van NEPG merkt VTA (Verenigde Telers Akkerbouw) op dat de nieuwe contractprijzen van de industrie niet voldoende zijn om het gebruik van duur Bintje-pootgoed te compenseren. Ook verwacht VTA dat de verwerkers moeite zullen hebben om voldoende volume vast te leggen. Dit versterkt de onderhandelingspositie van de aardappeltelers en biedt mogelijkheden om nog aantrekkelijker contractvoorwaarden te bedingen, stelt de organisatie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer