Lamb Weston/Meijer stimuleert mechanische koeling

Voor contractaardappelen van oogst 2017 geleverd in juni en juli uit de mechanische koeling betaalt fritesfabrikant Lamb Weston/Meijer een significant hogere bewaarpremie.

Lamb+Weston%2FMeijer+stimuleert+mechanische+koeling
© Persbureau Noordoost


'Bij bewaring tot in juli en kwalitatief de beste fritesaardappelen kan de premie voor mechanische koeling verdubbelen ten opzichte van onze contracten van afgelopen jaar', vertelt grondstoffendirecteur John Wiskerke van Lamb Weston/Meijer. Hij legt uit dat voor de voorspelbaarheid van de aanvoer van voldoende kwalitatief goede grondstof in de zomerperiode een goede koeling een voorwaarde is. Lamb Weston/Meijer wil daarom de investering daarin belonen met betere contractvoorwaarden.

Gemiddeld verhoogt Lamb Weston/Meijer voor oogst 2017 de contractprijzen met 8 tot 12 euro per ton. Volgens Wiskerke is de prijsstijging een gevolg van de marktwerking en doorberekening van de kosteninflatie. Los van de extra premie voor mechanische koeling hanteert de verwerker in Kruiningen opnieuw een progressievere bewaarstaffel. De contractprijzen van Lamb Weston/Meijer gelden vanaf dit jaar voor de maatsortering 40 millimeter-opwaarts met daarbij geen aftrek voor de aardappeltarra.

Afzet niet-vastgelegde volumes

Telers met vaste prijscontracten krijgen vanaf dit jaar de mogelijkheid om het niet-vastgelegde deel van de contracteerde volumes op een meer flexibele wijze af te zetten. 'Dat kan via klikcontracten op de termijnmarkt of door bijvoorbeeld gebruik te maken van uitgeschreven tenders', legt Wiskerke uit. 'Voor de afzetmogelijkheden van deze niet-vastgelegde volume kunnen onze vaste telers met een inlogcode een speciale website raadplegen.'

De doelstelling voor het contractvolume van Lamb Weston/Meijer is gelijk aan vorig jaar. Toen was er wel sprake van een uitbreiding vanwege de ingebruikname van een nieuwe verwerkingslijn. Het aandeel buitenlandse aardappelen dat de fabrikant verwerkt in Nederland zal ongeveer gelijk blijven, verwacht Wiskerke. 'Wel streven we altijd naar een goede regionale spreiding van de aanvoer.'

Puzzelen met pootgoed

Over de pootgoedvoorziening zegt Wiskerke dat hij geen grote problemen verwacht. 'Wij maken langjarige afspraken voor de levering van pootgoed. Het zal wel puzzelen worden en ongetwijfeld moeten we iets meer snijden dan normaal, maar het zorgt niet voor een beperking van de volumes die we willen contracteren dit jaar.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  32° / 17°
  0 %
 • Zondag
  32° / 18°
  10 %
 • Maandag
  28° / 20°
  55 %
Meer weer