LTO+Varkenshouderij+en+NVV+stappen+uit+TTIP%2Dcoalitie
Nieuws
© Twan Wiermans

LTO Varkenshouderij en NVV stappen uit TTIP-coalitie

LTO Varkenshouderij en de Nederlandse Vakbond Varkenshouderij (NVV) zijn uit de landbouwcoalitie gestapt die gezamenlijk optrekt tegen handelsakkoorden van de EU met de Verenigde Staten en met Canada.

De reden daarvoor is dat 'de opvattingen in de coalitie te ver uiteen liggen om tot gezamenlijke resultaten te komen', aldus een persbericht.

Aan de landbouwcoalitie nemen naast LTO Varkenshouderij en NVV een reeks van organisaties deel. Het zijn de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders, Dutch Dairymen Board, Nederlandse Melkveehouders Vakbond, Nederlandse Akkerbouw Vakbond, Vereniging voor Biologisch-Dynamische Landbouw en Voeding, Bionext, Milieudefensie, FNV sector Agrarisch Groen en Platform Aarde Boer Consument.

Tevreden over acties

De beide organisaties die de varkenshouderij vertegenwoordigen, hebben de afgelopen tijd hun deelname geëvalueerd. De conclusie luidt dat NVV en LTO Varkenshouderij tevreden zijn over de acties die tot nu toe werden gevoerd. Het doel van deze acties was aandacht te vragen voor de negatieve gevolgen van de mogelijke handelsakkoorden TTIP (VS) en CETA (Canada) voor de varkenssector en dat is gelukt.

De volgende stap is om in te zetten op financiële compensatie. LTO Varkenshouderij en NVV zijn van mening dat zij dit beter zelfstandig kunnen oppakken dan in coalitieverband. Op dit punt lopen de meningen van de verschillende organisaties namelijk uiteen. Het leidde tot een formeel afscheid van de organisaties van varkenshouders van de landbouwcoalitie.

Eerlijke handel

In een verklaring benadrukken NVV en LTO Varkenshouderij willen wel dat zij het oorspronkelijk doel van de coalitie nog steeds onderschrijven. Dat is een eerlijke handel en een gelijk speelveld.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  16° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
Meer weer