LTO+en+NVV+tegen+lespakketten+Wakker+Dier
Nieuws
© De Snuitgeverij

LTO en NVV tegen lespakketten Wakker Dier

LTO Varkenshouderij en NVV roepen scholen op om de lespakketten die Wakker Dier momenteel aanbiedt over veehouderij, niet te gebruiken. Beide organisaties vinden dat kinderen met deze lespakketten geen juist beeld krijgen van hoe het er werkelijk aan toegaat op moderne boerenbedrijven.

'Kinderen krijgen op deze manier propaganda van dierenactivisten onderwezen en dat lijkt ons geen wenselijke zaak', zeggen NVV-voorzitter Ingrid Jansen en voorzitter Eric Douma van LTO Varkenshouderij. Wakker Dier hanteert volgens hen een bepaalde 'tone of voice', die suggereert dat dieren in de intensieve veehouderij een slecht leven hebben.

Producten

'Te beginnen met het woord 'vee-industrie'. Wakker Dier zegt dat de dieren in 'fabrieken' worden geproduceerd. Een boerderij is echter geen fabriek. Wakker Dier stelt in haar lespakketten ook dat boeren hun dieren als producten beschouwen. Terwijl elk dier door de boer als dier wordt beschouwd én als zodanig wordt verzorgd. Wakker Dier stelt veehouders met deze gekleurde informatie in een onjuist daglicht', menen Douma en Jansen.

Wakker Dier leert kinderen ook dat dieren 'met te veel' op een klein oppervlak leven. Echter, door de strenge wettelijke eisen die aan leefruimte worden gesteld, kunnen er nooit 'te veel' dieren op een oppervlakte leven. In Nederland hebben varkens bijvoorbeeld meer leefruimte dan elders in Europa.

Transport

Tevens stelt Wakker Dier dat veetransporten vaak overvol zijn. Veetransport in Nederland is echter aan regels en wetten gebonden met strenge eisen voor belading. Een veetransport mag niet overvol zijn. 'Tegenwoordig is er in Nederland een hitteprotocol voor veetransport. In Europa mag vee zelfs worden vervoerd als het 40 graden is, in Nederland gelden er al dierwelzijnsmaatregelen vanaf 27 graden. Bijvoorbeeld het vroeger laden van dieren en minder dieren per wagen. Bij temperaturen van 35 graden zijn er helemaal géén veetransporten', illustreren Jansen en Douma.

Onvolledig

Wakker Dier laat volgens NVV en LTO Varkenshouderij graag essentiële informatie achterwege en informeert scholen in de lespakketten niet volledig over de voor- en nadelen van alle houderijsystemen. Jansen en Douma: 'Wij zijn ons er heel erg van bewust dat de maatschappij over onze schouder meekijkt en dit vinden wij ook helemaal niet erg. Sterker nog, wij laten aan de burger graag zien wat wij doen en iedereen is welkom om een kijkje in de stal te nemen.'

Dit soort lespakketten met gekleurde informatie, helpen volgens NVV en LTO Varkenshouderij niet mee aan de dialoog die de varkenssector wil voeren met de maatschappij. 'Wij willen een dialoog die is gebaseerd op open vizier en met de juiste informatie, waardoor burgers een afgewogen keuze kunnen maken als zij in de winkel staan. Deze lespakketten doen onrecht aan het juiste beeld', menen Douma en Jansen.

Factsheet

NVV maakte onlangs overigens zelf een factsheet over de varkenshouderij. Deze factsheet staat vol met interessante informatie, die gebaseerd is feiten en cijfers en niet op emotie. Ook werken LTO varkenshouderij en NVV samen in het Meldpunt Valse Lesstof. Daar kan iedereen lesmateriaal melden dat valse, niet-objectieve of onjuiste informatie over de Nederlandse land- en tuinbouw bevat.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  8° / -2°
  60 %
 • Dinsdag
  8° / -3°
  10 %
 • Woensdag
  8° / -1°
  30 %
Meer weer