Nieuwe+aanpak+glasvezel+in+friesland
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Nieuwe aanpak glasvezel in friesland

KabelNoord kan de buitengebieden in Friesland niet meer van breedbandinternet voorzien. Er kleven juridische risco's aan de provinciale aandelenparticipatie en staatssteun.

Gedeputeerde Sietske Poepjes: Wij kunnen alleen verder met de aanleg van glasvezel, als de aanpak juridisch volledig waterdicht is. De nadere uitwerking van een provinciale aandelenparticipatie in een bestaand netwerkbedrijf is complex. Voor de zomer heb ik opdracht gegeven extra juridische controles te doen. Om zeker te stellen dat deze aanpak gerechtelijk stand zou houden. Dat bleek niet zeker het geval. Het is daarom een bewuste keuze om het traject met Kabelnoord te beëindigen. Dit is in goed gezamenlijk overleg gegaan

Lening

De provincie Fryslân wil met een (achtergestelde) lening aan een marktpartij verder met de aanleg van glasvezel.

Met de nieuwe aanpak stelt de provincie een marktconforme lening beschikbaar en zet deze via een tender in de markt. Uit het onderzoek bleek dat alle alternatieven praktisch en juridisch mogelijk zijn. Poepjes: Hiermee is een snelle start van de aanleg mogelijk. We hoeven ook geen complexe en tijdrovende aanbestedingsprocedures te doorlopen. Bovenal sluit deze aanpak aan bij de behoefte vanuit de markt. Sinds wij nader onderzoek doen, is er ook beweging gekomen in de markt. Marktpartijen hebben zich bij ons gemeld.'

Begin 2017 komt er een definitief voorstel voor de nieuwe aanpak in Provinciale Staten. In mei kan de tender open worden gesteld. Vervolgens selecteert de provincie een marktpartij. De verwachting is dat deze partij in het najaar van 2017 kan starten met de aanleg van glasvezel.

KabelNoord

Er wordt al lang gesproken over de aanleg van internet in buitengebieden. Een eerder plan met het opzetten van coöperaties mislukte. Volgens Poepjes was dit een te grote verantwoordelijkheid voor de burgers.

Daarop besloot de provincie het heft zelf weer in handen te nemen. Ze werd voor 40 procent aandeelhouder van KabelNoord. Dit initiatief strandt nu.

Kabelnoord zou binnen drie jaar 95 procent van alle witte adressen in Fryslân van snel internet voorzien, het gaat om zo'n 25.000 adressen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  23° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  23° / 9°
  10 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  80 %
Meer weer