CDA+Noord%2DHolland+wil+glasvezel+in+buitengebieden
Nieuws
© Provincie Noord-Holland

CDA Noord-Holland wil glasvezel in buitengebieden

De Noord-Hollandse CDA-fractie dient maandag een motie in met de eis dat de provincie binnen een half jaar met een concreet plan komt om glasvezel op het platteland aan te leggen.

'Snel internet moet niet alleen beschikbaar zijn voor mensen die in een stad of dorp wonen, maar ook in de buitengebieden. En de provincie moet hier ook naar vermogen aan bijdragen om de leefbaarheid in deze gebieden te vergroten', aldus het CDA Noord-Holland.

De fractie dient daarom maandag samen met coalitiepartijen tijdens de Algemene Beschouwingen een motie in. Naast een concreet plan moet de provincie aangeven hoe ze organisatorisch en financieel kan bijdragen aan de aanleg van glasvezel.

Melkrobots

Juist in buitengebieden zijn er veel mensen met een bedrijf aan huis, onder wie veel boeren, motiveert het CDA. Melkrobots worden bijvoorbeeld digitaal aangestuurd en op campings willen ze wifi kunnen aanbieden. Ook scholen in deze omgeving hebben snel internet nodig om goed digitaal onderwijs te kunnen geven.

Dat komt de innovatie in de provincie ten goede, zegt CDA-Statenlid Jitske Haagsma. 'We moeten kijken hoe alle partijen; aanbieders, afnemers, gemeenten en provincie hieraan kunnen bijdragen en daarvoor zal geld opzij gezet moeten worden.'

Niet rendabel

De aanleg van glasvezel in buitengebieden wordt niet automatisch door de markt opgepakt, omdat aanleg daar niet rendabel is. Uit onderzoek door de provincie is gebleken dat een forse investering nodig is om de buitengebieden op glasvezel aan te sluiten.

'Omdat de regels voor staatssteun vanuit Europa op dit gebied nu tijdelijk versoepeld zijn, is het nu of nooit', aldus Haagsma. 'Het zal nog niet meevallen om het benodigde geld vanuit de provincie bij elkaar te krijgen, maar veel gemeenten zijn hiervoor nu wel geld in de begroting aan het reserveren.'

De provincie moet de gemeenten daarom steunen, vindt het CDA-Statenlid. 'Niet alleen met geld, maar ook met de organisatie van vraag en aanbod. Samen kunnen we meer bereiken om marktpartijen te bewegen en samen kunnen we meer geld bij elkaar leggen dan ieder afzonderlijk. Het geheel is hier echt groter dan de som der delen.'

Weer

 • Donderdag
  11° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  13° / 7°
  10 %
Meer weer