Natuurmonumenten+lanceert+aanvalsplan+voor+landschap
Nieuws
© Wikimedia

Natuurmonumenten lanceert aanvalsplan voor landschap

Natuurmonumenten zet vandaag met de campagne 'Bescherm ons Nederlandse landschap' de aanval in. Het Nederlandse landschap staat volgens de organisatie onder druk door de intensieve landbouw, infrastructuur en bebouwing op ongeschonden plekken.

'Nederland slibt dicht en verrommelt in snel tempo', aldus Marc van den Tweel, directeur van Natuurmonumenten. Daarom start de natuurorganisatie een campagne met de overhandiging van een aanvalsplan voor het landschap aan staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken en een handtekeningenactie.

'Tijdens onze streekconferenties werd telkens pijnlijk duidelijk dat burgers van alles willen doen, maar hun landschap niet kunnen redden zonder hulp van de overheid. Die beslist bijvoorbeeld of in onze prachtige duinen wel of niet gebouwd mag worden', aldus Van den Tweel.

'Daarom roept onze achterban de overheid op om visie te tonen, regie te nemen en daarmee onze landschappen te beschermen. Landschapsbescherming zou een kerntaak van het ministerie van Infrastructuur en Milieu moeten worden. Dit is een van de 24 punten uit het aanvalsplan.'

Compensatie

Een ander punt is dat economische activiteiten zoals bedrijventerreinen, infrastructuur en woningbouw volledig gecompenseerd worden op het gebied van natuur, stelt Natuurmonumenten. Water, natuur en landbouw moeten veel meer in samenhang benaderd worden.

Een belangrijk aandachtspunt is dat burgerinitiatieven de ruimte krijgen in het vergroenen, mooier en prettiger maken van hun eigen leefomgeving. Nu ervaren mensen de overheid eerder als een remmende kracht, aldus Van den Tweel. 'Natuurmonumenten wil initiatieven ondersteunen, maar onderstreept de rol van de overheid om meer regie te voeren, geld beschikbaar te stellen, samenhang te bieden en goede wet- en regelgeving te maken.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  22° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  18° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  15° / 9°
  50 %
Meer weer