Natuurmonumenten zoekt 'aandeelhouders'

Natuurmonumenten gaat op zoek naar 'aandeelhouders' om natuur en economie te verbinden. Samen met bedrijven wil de natuurorganisatie de duurzame aanpak opschalen en uitbreiden.

Natuurmonumenten+zoekt+%27aandeelhouders%27
© Natuurmonumenten

Die boodschap verkondigt directeur Marc van den Tweel op het jaarlijkse netwerkevenement van Natuurmonumenten. Hij ziet een aantal buitenkansen voor zowel natuur als economie. Ook wil Natuurmonumenten meer vernieuwende, open vormen vinden om dilemma's op het gebied van natuur en economie op te lossen.

Het oer-Hollandse poldermodel loopt in de praktijk tegen grenzen aan, constateert Van den Tweel. 'De polarisaties in ons overlegmodel leidden regelmatig tot sterk verwaterde voorstellen, waar helemaal niemand gelukkig van wordt. Sommige overlegtrajecten over natuur- en economiekwesties slepen al decennia, zoals het eeuwige mestdossier.'

Aandeelhouders

Natuurmonumenten ziet Nederland na nog eens veertig jaar gebaande paden verder verschralen en economisch verarmen, als met bodem, flora en fauna ook de economie tegen grenzen aanloopt. Daarom zoekt de organisatie actieve 'aandeelhouders' van de duurzame economie.

Van den Tweel stelt voor om te breken met kunstmatige tegenstellingen, omdat economie en natuur van elkaar afhankelijk zijn. Een meer open overlegproces, met oog voor alle mogelijke waarden, met waardering voor elkaars standpunten en inspiraties, reikt waar nog niet eerder werd gezocht, denkt Van den Tweel.

Koppelen

Ook minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu spreekt op het Voorjaarsforum over het koppelen van natuur bij het werken aan de veiligheid en waterkwaliteit.

'In plaats van de natuur in te dammen met steeds hogere dijken en stormvloedkeringen, proberen we de laatste jaren te bouwen met de natuur. De natuur is sterker dan de mens, dus van die kracht kun je maar beter gebruik maken.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  21° / 7°
  0 %
 • Dinsdag
  22° / 8°
  0 %
 • Woensdag
  21° / 8°
  0 %
Meer weer