'Ik wil leren hoe ik natuurbeheer praktisch kan invullen'

Melkveehouder Bert Wagenvoort uit Vorden volgt de cursus 'Natuurbeheer en Ondernemerschap'. Dit is een initiatief van stichting Vangroenewaarde samen met Staatsbosbeheer, CAH Dronten, HAS Den Bosch en Natuurmonumenten.

%27Ik+wil+leren+hoe+ik+natuurbeheer+praktisch+kan+invullen%27
© Twan Wiermans

Wat hebt u voor bedrijf?

'Het gaat om een pachtbedrijf van landgoed Hackfort in Vorden. We houden 110 koeien en 80 stuks jongvee op 110 hectare. We hebben dubbeldoelkoeien, voortkomend uit de Holstein-veestapel die we hadden voordat het bedrijf biologisch was. Er is gekruist met Fleckvieh, nu doen we dat met MRIJ.'

Is er sprake van veel agrarisch natuurbeheer op het bedrijf?

'We hebben een huiskavel van 20 hectare. Verder is 70 procent van het bedrijf middelzwaar of zwaar natuurgerelateerd. Dat betekent echter niet dat op al die grond beheerovereenkomsten zijn afgesloten. Dat is voor 30 hectare wel het geval. Dat is verhoudingsgewijs niet zo veel, maar dat komt omdat ik kritisch ben ten aanzien van de manier waarop het agrarisch natuurbeheer vorm krijgt.

'De controles zijn star, te veel gebaseerd op regeltjes. De praktijk is dat natuur zich niet laat sturen. Bovendien vind ik een contract van zes jaar te kort. Zo kun je geen plan voor de lange termijn maken.'

Waarom deze cursus?

'Ik ben nieuwsgierig en leergierig. En op mijn bedrijf heb ik nu eenmaal veel te maken met agrarisch natuurbeheer. Ik wil weten hoe ik dat goed, maar ook praktisch kan invullen.'

Is de cursus leerzaam?

'Ja. Je leert allereerst veel technische zaken over natuurbeheer, over planten, de bodem, waterstanden en dat soort zaken. Bijzonder is dat aan de cursus naast boeren boswachters meedoen. We leren van elkaar en we proberen ons te verplaatsen in elkaar. Dat is nuttig, vooral als je later zaken moet doen met elkaar.

'Verder vind ik het belangrijk dat je door de cursus leert wat er aan de andere kant van de gesprekstafel plaatsvindt, hoe de procedures lopen, dat je weet hoe de hazen lopen.'

Hoe doet u uw voordeel met de cursus?

'Ik ben op zoek naar een prestatietoeslag voor het natuurbeheer dat we hier op het bedrijf verrichten. Niet alleen maar via het reguliere agrarische natuurbeheer, maar mede buiten de geplaveide paden om. Door de cursus heb ik meer kennis en ben ik een volwaardiger gesprekpartner geworden.'

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  24° / 11°
  10 %
 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
Meer weer