Natuurorganisaties hebben boer nodig

Natuurorganisaties moeten stoppen met roepen dat alleen de boer moet veranderen. Dat vindt Kirsten Haanraads, adviseur public affairs bij vereniging Natuurmonumenten.

Natuurorganisaties+hebben+boer+nodig
© Natuurmonumenten

Volgens Haanraads is het juist zaak dat natuur en landbouw elkaar meer opzoeken. Een voorbeeld hiervan noemt ze de participatie van Natuurmonumenten in de nieuwe hbo-opleiding Natuurlijk graslandbeheer en ondernemen.

'Deze opleiding ontwikkelen we samen met Staatsbosbeheer, stichting Van Groene Waarde, CAH Dronten en HAS Den Bosch.'

Vechtplassengebied

Daarnaast gaat Natuurmonumenten meer en meer de samenwerking met boeren aan om kwalitatief goede producten uit de natuurgebieden te halen. Zo onderzoekt de vereniging in het Vechtplassengebied hoe ze een verdienmodel kan creëren voor natuurgerichte agrarische productie.

Kwalitatieve productie houdt voor Natuurmonumenten in ondernemen in evenwicht met de leefomgeving, kringlopen sluiten, koeien in de wei, oog hebben voor natuurbeheer, waterberging en energie, aldus de adviseur public affairs.

Voedselzekerheid

'We staan aan het begin van deze transitie. Ik vertrouw erop dat de sector deze handschoen met andere partijen oppakt', geeft Haanraads aan.

'Dat heeft ze ook gedaan toen er behoefte was aan voedselzekerheid. Het zijn op en top ondernemers die nu ook weer voldoende antwoord vinden op de veranderende vraag in de maatschappij.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer