Natuurmonumenten blij met LTO

Natuurmonumenten is verheugd over het verkiezingsmanifest van LTO Nederland dat vandaag is gepresenteerd. De natuurorganisatie ziet volop inspiratie voor toekomstige samenwerking met de boerenbelangenorganisatie.

Natuurmonumenten+blij+met+LTO
© Koen van Wijk

'Het is hoog tijd om deze mooie woorden om te zetten in mooie daden. En daar werken we graag aan mee!', verzekert directeur Marc van den Tweel van Natuurmonumenten.

De land- en tuinbouw zorgt ervoor dat onze gezonde leefomgeving in topvorm wordt gehouden, staat in het manifest van LTO Nederland.

Ambitie

'Een ambitie die mij aanspreekt', geeft Van den Tweel aan, 'maar we kunnen onze ogen er niet voor sluiten dat het zover nog niet is'.

De impact van de landbouw op de leefomgeving is volgens hem groot. 'Bodemgezondheid en waterkwaliteit zijn ondermaats, de uitstoot van vervuilende stoffen zoals stikstof, fosfaat en pesticiden overstijgt wettelijke grenzen.'

Bewustwording

Dat heeft gevolgen, stelt Van den Tweel. 'Het aantal planten en dieren op boerenland neemt al tientallen jaren af. Weidevogels dreigen uit ons land te verdwijnen. Koeien verdwijnen uit de wei. Ons platteland is kleurlozer en stiller dan ooit tevoren.' Maar juist daarom is hij enthousiast over het LTO-verkiezingsmanifest: 'Het straalt grote bewustwording uit'.

LTO noemt een mooi en vitaal landschap als één van de vijf speerpunten voor de komende jaren. 'Dat is essentieel volgens Natuurmonumenten, want tweederde van ons land is in boerenhanden. Natuur en natuurlijke systemen zijn onmisbaar om het platteland te versterken. Dat maakt de agrarische ondernemer ook sterker.'

Ministerie van Voedsel, Natuur en Platteland

Het pleidooi van LTO Nederland voor een ministerie van Voedsel, Natuur en Platteland is volgens Natuurmonumenten niet de ideale oplossing. 'Landbouw en natuur zijn niet los te zien van milieu, water, lucht en bodem', verzekert Van den Tweel:

'Ik zie meer in een ministerie voor de Leefomgeving waarin milieu, water, natuur, landbouw, voedsel, duurzame energie en infrastructuur samenkomen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  21° / 11°
  20 %
 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
Meer weer