Eurofins+zoekt+oudste+bodemanalyse
Nieuws
© blgg

Eurofins zoekt oudste bodemanalyse

Eurofins Agro roept boeren en telers op om eens in hun archief te duiken. Wie heeft het oudste analyseverslag van grondonderzoek liggen van een perceel dat nog steeds in gebruik is binnen het bedrijf? En wie heeft de oudste reeks aan grondverslagen van één en hetzelfde perceel?

Sinds 1928 wordt er al grondonderzoek gedaan, als eerste door het voormalige Bedrijfslaboratorium voor Grond en Gewas (BLGG), één van de voorlopers van het huidige Eurofins Agro. Vrijwel al het grondonderzoek in Nederland wordt ook op dit moment door het bedrijf verzorgd.

Voor en na de digitalisering

Sinds de digitalisering is het steeds eenvoudiger geworden om data van grondonderzoek te bewaren en om verbanden te leggen op basis van gemiddelde resultaten.

'Dan hebben we het over de laatste paar decennia', stellen Arjan Reijneveld en Karst Brolsma, respectievelijk productmanager en onderzoeker bij Eurofins Agro.

'Vanaf halverwege de jaren '80 hebben we veel gegevens digitaal vastgelegd. Oudere gegevens zijn veel minder beschikbaar, van de periode voor 1984 hebben we soms wel regiogemiddelden, maar geen gegevens op perceelsniveau', vervolgen ze.

Met de hulp van boeren en telers hoopt Eurofins Agro nu verder onderzoek te kunnen doen naar bodemvruchtbaarheid in Nederland. 'Als we het hebben over bodemvruchtbaarheid zijn niet alleen de grondcijfers interessant. Minstens zo belangrijk is het bodemmanagement dat hier achter zit', vervolgt Reijneveld.

Om deze reden willen de onderzoekers van Eurofins Agro interviews houden met inzenders van archiefmateriaal. Brolsma: 'Hoe uitgebreid we dit kunnen doen is uiteraard afhankelijk van het aantal inzendingen. Het zou mooi zijn als we een goed beeld krijgen van bedrijven op alle grondsoorten in Nederland.'

Hij benadrukt dat de gegevens van het grondonderzoek enkel wordt benut na toestemming van de eigenaar van de analyse.

Focus op vóór 1970

Op dit moment heeft Eurofins alle data vanaf 1984 en in een aantal gevallen vanaf 1970. 'Rond dat jaar veranderde veel in de Nederlandse land- en tuinbouw. Het zou mooi zijn wanneer we analyses kunnen vinden van vóór dat jaar', stelt Brolsma.

Inzenders van historisch materiaal kunnen een mooie prijs winnen: De inzender van de oudste reeks grondanalyses van een perceel dat nog steeds in gebruik is bij het bedrijf ontvangt een gratis onderzoek BodemconditieScore. Verder worden nog 3 CHECK-analyses weggegeven.

Kopieën van de analyseverslagen kunnen verstuurd worden naar communicatie@eurofins-agro.com .

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  11° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / 5°
  70 %
 • Woensdag
  6° / 2°
  70 %
Meer weer