Zomerkuilen goed verteerbaar

De zomerkuilen zijn goed verteerbaar, meldt Blgg AgroXpertus. De graskuilen van de periode 16 juni tot en met 31 juli hebben 902 VEM per kilo droge stof en een DVE van 64 gram per kilo droge stof.

René Luijmes‘Het is goed verteerbaar materiaal, beter dan in andere jaren. Dit leidt tot een hoge VEM’, stelt Martijn van Rossum van Blgg AgroXpertus in Wageningen. De zomerkuilen hebben een drogestofpercentage van ruim 48 procent en een totaal ruw eiwit van 159 gram per kilo droge stof.
‘Als we naar onze nieuwe metingen kijken - penskarakter - dan is de verteringssnelheid van de celwanden gemiddeld genomen perfect voor een koe’, meldt Van Rossum. ‘Ook het aandeel penseiwit (WRE) is voldoende. Dit zijn gezonde kuilen met een goede voederwaarde, waarmee een goede melkproductie valt te halen.’
De medewerker van Blgg tekent wel aan dat het om een gemiddelde gaat. ‘Veel kuilen zijn nog te snel. Het kan voorkomen dat de tweede snede niet de qua vertering te snelle eerste snede kan compenseren, omdat het gehele rantsoen dan nog te snel is.’

Eiwit lager

Met gemiddeld 159 gram ruw eiwit is de hoeveelheid eiwit aanzienlijk lager dan de eerste snede. Die eerste snede was dit jaar veel hoger in ruw eiwit dan in voorgaande jaren.
De tweede snede zit tot nu toe ook lager in de hoeveelheid ruw eiwit dan in de jaren ervoor. In 2013 was het gehalte aan ruw eiwit nog 173 gram per kilo droge stof. In 2012 bleek dit lager: 151, maar in de jaren ervoor 166 en 174 gram ruw eiwit. ‘Dat de hoeveelheid ruw eiwit nu lager is, komt wellicht doordat er veel stikstof in de eerste snede is verbruikt’, geeft Van Rossum aan.
De hoeveelheid VEM van de zomerkuilen is met 902 VEM iets hoger dan die van de jaren ervoor. Vorig jaar was die 882 VEM, en de jaren daarvoor 871 VEM in 2012 en 867 VEM in 2011.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  27° / 20°
  80 %
 • Zaterdag
  25° / 19°
  80 %
 • Zondag
  26° / 18°
  60 %
Meer weer