Ook+VEM%2Drecord+voor+zomerkuil
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Ook VEM-record voor zomerkuil

Na de voorjaarskuilen zorgen nu ook de zomerkuilen voor een record, zo meldt Blgg Agroxpertus Nooit eerder was de VEM-waarde (916 VEM) zo hoog. Net als bij de voorjaarskuilen bevatten de zomerkuilen dit jaar ook minder ruw eiwit (147 RE).

De zomerkuilen van 2015 zijn gemiddeld genomen droger dan de voorjaarskuilen. Dat is gunstig, want dan kan de kuil de verteringssnelheid wat afremmen. 'Hierdoor kunnen de koeien over het algemeen de hogere VEM-waarden beter benutten', stelt productmanager Gerard Abbink van Blgg.

'Bovendien zullen de kuilen ook geschikt zijn om in combinatie met de snelle voorjaarskuilen gevoerd te worden en zo het rantsoen wat af te remmen.'

De zomerkuilen van 2015 zijn over het algemeen prima. Daarmee is een goede ruwvoerbenutting mogelijk. Gerard Abbink: 'Met de lage melkprijzen en met het naderende fosfaatquotum wordt het steeds belangrijker om zoveel mogelijk uit het eigen ruwvoer te halen. Dat is een belangrijke basis voor een efficiënte bedrijfsvoering.'

VEM blijft stijgen

Net als bij de voorjaarskuilen en de maïskuilen laten de zomerkuilen een alsmaar stijgende lijn van het VEM-gehalte zien. Met 916 VEM bevatten de zomerkuilen van 2015 gemiddeld zelfs bijna 50 VEM meer dan vijf jaar geleden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  25° / 19°
  80 %
 • Zondag
  26° / 18°
  60 %
 • Maandag
  24° / 18°
  80 %
Meer weer