NVWA mocht in 2014 vleeskalverbedrijven ruimen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft in 2014 op goede gronden besloten enkele duizenden vleeskalveren uit de handel te halen en te laten vernietigen.

NVWA+mocht+in+2014+vleeskalverbedrijven+ruimen
© Nieuwe Oogst

Dat heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) gepubliceerd. Het feit dat afbraakstoffen van het verboden middel furazolidon werden aangetroffen in de urinemonsters van enkele kalveren was voldoende voor het nemen van de getroffen maatregelen.

De NVWA hoeft de oorsprong van de besmetting niet te onderzoeken. Ook wanneer de veehouder het medicijn niet bewust zou hebben toegediend, blijft de maatregel van de NVWA legitiem, stelt het CBb deze week in een zaak die een vleeskalverhouder had aangespannen van wie 3.500 kalveren werden geruimd.

De man stelt 600.000 euro schade te hebben geleden door het optreden van de NVWA.

Bevuild voer

e NVWA stelt dat de kalverhouder voer aan zijn dieren heeft verstrekt dat vervuild was met furazolidon. Het voer werd aangeleverd door voerhandelaar Van Kats.

Volgens de kalverhouder is dit niet juist en heeft hij ook zelf het verboden middel nooit aan zijn dieren toegediend. Naar zijn mening worden daar geen bewijzen voor geleverd.

Verboden middel

Volgens het CBb doet dat niet ter zake en is alleen het feit dat afbraakstoffen van het verboden middel werden aangetroffen in urinemonsters van kalveren al voldoende reden om tot de ruimingen over te gaan.

De NVWA is niet verplicht de veehouders compensatie voor de financiële gevolgen van de maatregel te bieden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer