H5N8%2Dvirus+oorzaak+van+vogelgriep+in+Biddinghuizen
Nieuws
© Nieuwe Oogst

H5N8-virus oorzaak van vogelgriep in Biddinghuizen

Zoals verwacht blijkt het hoogpathogene H5N8-virus de uitbraak van vogelgriep in Biddinghuizen te hebben veroorzaakt.

Onderzoekers van Wageningen Bioveterinary Research toonden dit vandaag definitief aan in het vervolgonderzoek. Gisteren werd duidelijk dat op het bedrijf met vleeseenden vogelgriep was uitgebroken.

Om verspreiding van het virus te voorkomen, is het bedrijf inmiddels geruimd. Naast de locatie in Biddinghuizen heeft het bedrijf ook drie locaties in Hierden en een locatie in Ermelo. Deze locaties worden preventief geruimd. In totaal gaat het om circa 180.000 eenden.

Daarnaast is ook het pluimvee van een ander bedrijf met 10.000 vleeseenden preventief gedood omdat deze in een straal van één kilometer ligt van het besmette bedrijf in Biddinghuizen. De ruimingen zijn uitgevoerd door medewerkers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Meer bedrijven bemonsterd

In het gebied van drie kilometer rond het besmette bedrijf in Biddinghuizen liggen nog drie andere bedrijven. Deze pluimveebedrijven worden bemonsterd en onderzocht op vogelgriep door Wageningen Bioveterinary Research.

Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken heeft per direct een vervoersverbod voor pluimveebedrijven afgekondigd in een zone van tien kilometer rond het bedrijf in Biddinghuizen. Dit vervoersverbod heeft betrekking op pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel.

Ook de bezoekersregeling voor pluimveebedrijven wordt aangescherpt. Er gold reeds een verbod voor buitenstaanders om stallen te betreden. Deze maatregel wordt nu uitgebreid tot een verbod voor buitenstaanders om het erf te betreden.

Strenge hygiënemaatregelen

Bezoekers mogen alleen nog na strenge hygiënemaatregelen het erf betreden. Ook moet pluimvee klinisch worden geïnspecteerd binnen 24 uur voor vervoer naar een ander pluimveebedrijf.

Weer

 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  30 %
Meer weer