Kingma: tekort aan jongvee dreigt

Voorzitter Andries Kingma van de Leeuwarder veemarkt verwacht snel een tekort aan jongvee in Nederland. Volgens hem worden steeds meer 'topkalfjes' die IBR-vrij zijn voor de slacht verkocht. Door het tekort gaat Kingma ervan uit dat de prijs voor melkkoeien volgend jaar verdubbelt.

Kingma%3A+tekort+aan+jongvee+dreigt
© Nieuwe Oogst

'Ook drachtige pinken worden voor weinig geld verkocht omdat ze weinig wegen. De fosfaatnormen voor jongvee zijn funest. Ik maak mij er enorme zorgen over. We zijn een goed bekend landbouwexport land. Straks worden we een importerend land', stelt Kingma, die ook vicevoorzitter is van Vee en Logistiek Nederland.

Prijs melkkoe verdubbelt

Door de fosfaatwetgeving moet de Nederlandse melkveestapel met 160.000 koeien inkrimpen. Wanneer een boer twee pinken kwijt kan, kan hij een melkkoe houden in de nieuwe fosfaatnormen, geeft Kingma aan. 'Als volgend jaar de stoppersregeling ingaat en het fosfaat beter wordt verdeeld, gaan de melkveehouders op zoek naar goede melkkoeien. Ik verwacht dat de prijs voor die koeien dan verdubbelt. De fosfaatproblematiek is een kortlopend probleem, maar we creëren een langlopend probleem.'

Wat Kingma inmiddels ziet, is dat melkveehouders jongveeopfok creëren in het buitenland, zodat zij hun jongvee kunnen behouden buiten de Nederlandse fosfaatregels om. 'Hoewel het kostenverhogend is, is dat is een positievere oplossing dan de kalfjes naar de slacht doen.' Exacte cijfers over de aanvoer van pinken en kalveren kan Kingma nog niet geven.

25 cent per kilo meer

De aanvoer van slachtkoeien naar de Leeuwarder veemarkt steeg in twee maanden met 40 procent, van gemiddeld zo'n 450 per week naar bijna 700. Bijzonder is volgens Kingma dat Friese handelaren de koeien in Duitsland en België inkopen. 'Deze week zijn 445 koeien naar onze buurlanden geëxporteerd.' Vanwege de aantrekkende melkprijs houden de Duitse melkveehouders hun vee aan.

De prijs voor slachtvee ging de laatste week met 25 cent per kilo omhoog. 'In de agrarisch media wordt gesuggereerd dat er te weinig slachthaken zijn. Maar de export lost dit op. De vrijemarktwerking doet goed zijn werk. Een slagerij in Oldenburg zit wat dat betreft ook dichterbij voor ons dan een slagerij in Amsterdam. Hierdoor is de aanvoer van koeien geen stroppenpot voor boeren, ze krijgen geen slechte opbrengsten.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / -1°
  25 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  25 %
 • Donderdag
  14° / 10°
  80 %
Meer weer