Besprekingen fosfaatrechten lagen twee maanden stil

De besprekingen van het ministerie van Economische Zaken met het Directoraat-generaal Concurrentie hebben afgelopen zomer, vanwege de vakantie, twee maanden stilgelegen, terwijl bekend was dat er bezwaren waren, als het gaat om het door Europa erkennen van de invoering van fosfaatrechten.

Besprekingen+fosfaatrechten+lagen+twee+maanden+stil
© Jan van Liere

Dat blijkt uit een gisteravond verstuurde brief van staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) aan de Tweede Kamer. Hierin geeft hij aan dat ambtenaren van het Europees Directoraat-generaal Concurrentie tijdens de eerste gesprekken op 7 juli hebben aangegeven problemen te zien met het wetsvoorstel in relatie tot de staatssteunrichtsnoeren.

Toen is van Nederlandse zijde duidelijk gemaakt waarom in hun visie het wetsvoorstel wel die richtsnoeren verenigbaar is. Een week later is die beargumenteerde visie ook schriftelijk aan het Directoraat-generaal verstuurd.

September verder

De gesprekken met de Europese Commissie zijn direct na de zomer voortgezet. Op 5 september 2016 is op technisch niveau gesproken en op 14 september met het Directoraat-generaal. Volgens Van Dam werd toen het daadwerkelijke bezwaar tegen het fosfaatrechtenstelsel duidelijk.

De Europese Commissie heeft benadrukt dat er geen sprake kon zijn van geoorloofde staatssteun als het doel van de maatregel is om bij een overtreding van een bestaande Europese norm in Nederland het fosfaatproductieplafond te herstellen. De Europese Commissie vindt dat het fosfaatrechtenstelsel verder moet gaan dan wat op basis van Europese normen reeds verplicht is.

Overtuigen

Op 5 oktober werd duidelijk dat de Europese Commissie bij dit standpunt van het afwijzen van het stelsel blijft. Nederland moet de Europese Commissie overtuigen van de effectiviteit en uitvoerbaarheid, inclusief monitoring, van de voorgestelde maatregelen.

Het ministerie van Economische Zaken wil verdere duurzaamheidsdoelen nastreven door binnen een fosfaatbank enkel op basis van bepaalde criteria niet-overdraagbare fosfaatrechten toe te kennen. De gesprekken hierover met Europa lopen nog.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer