Van Dam borgt fosfaatplan bij wet

De borging van het fosfaatreductieplan van LTO Nederland, NZO en NMV (ZuivelNL) kan met een ministeriële regeling op basis van de Landbouwwet worden opgelegd.

Van+Dam+borgt+fosfaatplan+bij+wet
© Mike Schellart

Het plan kan hiermee in een Algemeen Verplichtend Voorschrift worden vastgelegd. Dit zal begin 2017 verder worden uitgewerkt en uiterlijk 1 maart 2017 in werking treden. Dat heeft staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer bekend gemaakt.

Voorzitter Kees Romijn van de LTO-vakgroep Melkveehouderij reageert tevreden. 'Hier hebben we hard voor gewerkt. Gelukkig zijn we nu weer een stap verder en wordt het plan hiermee verankerd in de Nederlandse wet- en regelgeving waarmee de uitvoering van de maatregelen door ZuivelNL met deze regeling wettelijk wordt geborgd.'

Duidelijkheid

LTO Nederland waardeert de bereidheid van de staatssecretaris om het fosfaatreductieplan zelf via een ministeriële regeling te borgen. Romijn: 'Dit hebben we nodig. Melkveehouders willen duidelijkheid, zodat ze weten waar ze aan toe zijn. Het fosfaatreductieplan van de zuivel kan nu zeker op 1 maart 2017 van start gaan. Melkveehouders weten nu dat zij in 2017 hun veestapel mogen gaan inkrimpen volgens de methodiek die wij afgelopen 14 december presenteerden.'

Zowel het ministerie van Economische Zaken als LTO Nederland hebben de afgelopen maanden in Brussel hard gewerkt om draagvlak te krijgen voor het maatregelenpakket. 'Deze gezamenlijke inzet was er op gericht alles op alles te zetten om de fosfaatreductie ook daadwerkelijk te realiseren in 2017', aldus Romijn.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer