Leden NZO stemmen in met fosfaatreductieplan

De leden van de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) heeft donderdagavond met zeer grote meerderheid ingestemd met het fosfaatreductieplan van ZuivelNL

Leden+NZO+stemmen+in+met+fosfaatreductieplan
© LTO Noord

De zuivelondernemingen vinden dat de maatregelen zoals voorgesteld in het plan, voorzien in een noodzakelijke, snelle en substantiële reductie van fosfaat door de melkveehouderij. De maatregelen zijn ingrijpend, maar onvermijdelijk om de productie van fosfaat door de Nederlandse melkveehouderij in 2017 onder het fosfaatplafond te brengen. Daarmee kan de derogatie in 2017 veilig worden gesteld en is er uitzicht op derogatie in de jaren daarna, aldus de NZO.

De leden van NZO gingen niet zonder slag of stoot akkoord met het fosfaatreductieplan. Een eerder voorstel werd verworpen door DOC Kaas en Royal A-ware. Deze partijen bleven echter wel aan tafel om te onderhandelen over een alternatief. Het fosfaatreductieplan dat nu is aangenomen treedt pas in werking indien het algemeen verbindend is verklaard, waardoor het voor alle zuivelondernemingen en melkveehouders in Nederland zal gelden. ZuivelNL heeft een Algemeen Verbindend Verklaring (AVV) ingediend bij het ministerie van Economische Zaken. De AVV zal na een toets door de Europese Commissie zo spoedig mogelijk, maar naar verwachting op 1 maart 2017, in werking kunnen treden.

Inkrimpen

Het Fosfaatreductieplan ZuivelNL stimuleert melkveehouders in 2017 tot een krimp van hun veestapel indien zij meer koeien en jongvee op hun bedrijf hebben dan op 2 juli 2015 min 4 procent. Voor bedrijven die in 2015 geen fosfaatoverschot hadden en daarmee volgens de definitie van de meststoffenwet grondgebonden zijn, geldt uitsluitend de veebezetting op 2 juli 2015.
Veehouders die hun veestapel niet of onvoldoende aanpassen worden gekort op het uit te keren melkgeld. Melkveebedrijven die de gewenste krimp van hun veestapel hebben gerealiseerd in 2017 worden vrijgesteld van de maatregelen en ontvangen een bonus.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer