Derogatie vrijwel zeker veilig

Het is vrijwel zeker dat de derogatie voor 2017 behouden blijft. Dit maakt voorzitter Kees Romijn van LTO-vakgroep Melkveehouderij op uit signalen die hij krijgt vanuit Brussel.

Derogatie+vrijwel+zeker+veilig
© Peter Smit

De aankondiging vlak voor oudjaar van staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) dat hij de borging van het fosfaatreductieplan met een ministeriële regeling wil vastleggen, noemt Romijn een van de signalen waaruit hij concludeert dat de derogatie vrijwel rond is.

Volgens de vakgroepvoorzitter geeft Van Dam daarmee een belangrijk signaal af. 'De Europese Commissie is zeer content met het feit dat het Nederland is gelukt om met wetgeving het fosfaatprobleem op te lossen. Hiermee is een belangrijke hobbel genomen en ligt Europese goedkeuring binnen handbereik.'

AVV

Had die borging via de route van een algemeenverbindendverklaring (AVV) gemoeten, dan had dit veel meer tijd in beslag genomen, omdat dat toestemming uit Brussel vereist. Nu de staatssecretaris het met een ministeriële regeling vastlegt voor de sector, straalt daar meer kracht vanuit en kan het fosfaatreductieplan ook echt op1 maart in werking treden, zegt Romijn. 'Daarmee staan we een stuk sterker.'

In november had de melkveevoorman van LTO best zijn twijfels of de derogatie nog te redden was, zegt hij terugkijkend. 'Toen gaf ik het 50 procent kans, nu ben ik 95 procent zeker.'

Vertrouwen

LTO heeft veel vertrouwen in de oplossing die Van Dam heeft gekozen. 'Want er is haast geboden. Aanstaande maandag begint FrieslandCampina met een regeling. Op 1 februari moeten boeren hun bemestingsplannen klaar hebben. Hoe eerder de heffingen in het fosfaatreductieplan in werking treden, hoe beter. Door die ministeriële beslissing kan dat nu allemaal veel sneller.'

Eind december stemde een ledenvergadering van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) tegen het fosfaatreductieplan. Het ging hierbij om een kleine meerderheid van 63 stemmen. Ondanks dat deze stemming de inwerkingtreding van de maatregelen niet in de weg staat, betreurt Romijn het dat de NMV zich niet daarbij aansloot. 'Het is jammer, want we hebben tot nu toe goed samengewerkt. Maar de tijd was onze grootste tegenstander. Elke dag die we in 2017 verliezen, moeten we in 2018 extra goedmaken.'

Slachterijen

De vakgroepvoorzitter verwacht dat het afvoeren van melkvee vanaf media februari op gang komt. Binnenkort gaat LTO daarover in overleg met de slachterijen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 11°
  20 %
 • Maandag
  20° / 11°
  45 %
 • Dinsdag
  23° / 11°
  20 %
Meer weer