Handel in fosfaatrechten komt weer los

Het fosfaatrechtenstelsel werd vorige maand bij wet bekrachtigd. Het zorgt voor een voorzichtige opleving van de handel in fosfaatrechten.

Handel+in+fosfaatrechten+komt+weer+los
© Nieuwe Oogst

'Sinds een week of twee beseffen melkveehouders dat het fosfaatrechtenstelsel werkelijkheid wordt in 2018', zegt Ids Schaap van Fosfaatrecht.nu, een van de handelaren die bemiddeling aanbiedt in fosfaatrechten. 'Sinds kort komen er duidelijk weer meer aanvragen binnen. Als LTO verwacht dat de derogatie over 2017 veilig is, gaat bij ons vaker de telefoon.'

De handel in fosfaatrechten lag vorig jaar stil. Half oktober kwam er wat beweging en nu trekt dat aan. Handel deed Schaap de laatste weken mondjesmaat. 'Het aanbod blijft uit. Stoppers wachten af hoe verschillende regelingen voor hen uitpakken. De stoppersregeling werkt met een garantstelling van de bank. Die categorie verkoopt dus waarschijnlijk nu nog niet haar fosfaatrechten via optiecontracten.'

120 euro

De prijzen van de handel die er wel is, liggen rond de 120 euro per kilo fosfaat, de nettoprijs die de koper betaalt. In een normale markt, waar het aanbod lager is dan de vraag, mag dan een prijsstijging worden verwacht. 'Maar wij werken nog met optiecontracten omdat het stelsel pas per 2018 ingaat. Als er meer stoppers komen, kan dat juist leiden tot een prijsdaling.'

Henry Dunnink handelt in fosfaatrechten via Fosfaat-rechten.com en Varkensrechten.com. Bij hem trekt de vraag naar fosfaatrechten in optie ook voorzichtig aan na het debat hierover in de Tweede Kamer. 'We krijgen wel wat meer vraag, maar handel heb ik in het nieuwe jaar eerlijk gezegd nog niet gedaan.' Dunnink verwacht dat die vraag en de handel vanaf het voorjaar wel toenemen. 'Het heeft even tijd nodig voordat het besef er is bij veel boeren dat het stelsel er echt komt.'

Schotten blijven

Zowel Schaap als Dunnink verwacht niet dat de schotten tussen de diersectoren wegvallen en rechten kunnen worden omgezet. Schaap: 'De overheid heeft voldoende andere zorgen. Hier brandt ze zich de komende tijd niet aan.'

Dunnink stelt dat dit vraagstuk onder varkenshouders en melkveehouders momenteel ook niet leeft. 'Afgelopen voorjaar was dat wel het geval. De prijzen van een varkensrecht gingen in de zomer van 40 euro naar 100 euro of zelfs meer', vertelt hij. Inmiddels liggen de prijzen in grote delen van Nederland rond de 60 euro per varkensrecht.

Impact

'Er zijn te veel rechten ten opzichte van varkens in Nederland. Bij kippen zie je precies het omgekeerde. Daar zijn de prijzen dan ook stabiel hoog', zegt Dunnink. 'Voor de varkenshouderij heeft dat wel impact. Jarenlang was verleasen van rechten, ook voor zij die eerder al stopten, redelijk lucratief. Die prijs is ingestort en ik zie dat ook niet meer herstellen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer