Agrico betaalt boeren recordbedrag

Agrico kijkt terug op een goed boekjaar 2015/2016. Er werd door de coöperatie een recordbedrag van 152 miljoen euro aan aangesloten boeren uitbetaald. De omzet steeg met ruim 14 procent naar ruim 268,9 miljoen euro.

Agrico+betaalt+boeren+recordbedrag
© Hilde Boelema

Het was een goed jaar voor Agrico. De aardappelcoöperatie in Emmeloord heeft de leden voor alle producten mooie prijzen kunnen uitbetalen, terwijl de kilogramopbrengst per hectare hoog was.

Agrico kon, na het slechte jaar 2014/2015, de telers van consumptieaardappelen een goede uitbetalingsprijs doen toekomen. Per hectare werd gemiddeld ruim 10.000 euro uitbetaald, zo blijkt uit het jaarverslag.

Uitbetalingsprijs

De pootgoedtelers ontvingen gemiddeld een uitbetalingsprijs van 26,55 euro per 100 kilo over alle geleverde klassen en maten. Dit is 10 procent meer dan in 2014/2015 toen de uitbetalingsprijs, inclusief nabetaling, uitkwam op 24,26 euro per 100 kilo.

Door de hoge kilogramopbrengst per hectare en de groei van het areaal betaalde Agrico in het afgelopen boekjaar een recordbedrag uit aan de leden. In totaal gaat het om een bedrag van 152 miljoen euro.

De financiële positie van de onderneming bleef op het gewenste niveau, dit ondanks de terugbetaling van de certificaten serie B en het vrijgeven van serie C (1,5 miljoen euro). Het resultaat na belastingen bedroeg 1,2 miljoen euro en is toegevoegd aan de reserves.

Zorgen

De jaarcijfers over boekjaar 20165/2916 zijn op dinsdag 29 december door de ledenraad formeel vastgesteld. Uit het jaarverslag blijkt dat Agrico zorgen heeft over de economische ontwikkelingen alsmede de relatieve instabiliteit in diverse belangrijke pootgoed afnemende landen.

Agrico noemt onder andere de quotering van de import van pootgoed in Algerije, onvoldoende deviezen in Libië en Egypte, en de voortdurende onrust in de regio rond Syrië. Deze zetten de afzet van pootaardappelen overzee zwaar onder druk. Voor een deel is dit het gevolg van de gespannen situatie of oorlog in bepaalde landen en de lage olieprijs.

Ook het besluit van de Britse bevolking om uit de Europese Unie te willen treden heeft gevolgen voor de afzet van pootaardappelen. Het geeft een periode van onrust binnen de EU, terwijl een ongedeelde en sterke EU van groot belang is voor de aardappelsector.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer