Agrifirm detecteert koprot in uien met sneltest

Agrifirm Plant gaat vanaf komend groeiseizoen een sneltest inzetten voor het detecteren van koprot in uien. De test is ontwikkeld in samenwerking met Wageningen Plant Research.

Agrifirm+detecteert+koprot+in+uien+met+sneltest
© Nieuwe Oogst

'De sneltest maakt het mogelijk om uien op de boerderij te testen op koprot. Binnen een uur is de uitslag bekend, terwijl dat op een andere wijze snel een week of langer kost', aldus Willem Stol van Wageningen Plant Research, vorige week op een inloopmiddag voor uientelers van Agrifirm Plant in Uithuizen.

Stol legt uit dat de sneltest werkt op drie soorten Botrytis: B.aclada, B.allii en B. byssoidae. De test werkt op basis van DNA-detectie, die de verschillende soorten Botrytis uit elkaar kan halen. 'We zijn nu bezig om de sneltest geschikt te maken voor Agrifirm Plant. Voor de oogst van 2017 kunnen de adviseurs ermee aan de slag', zegt Stol.

Herkennen

Teeltadviseur Luuk Kok van Agrifirm Plant is enthousiast. 'Koprot is in het veld niet te herkennen. Na het inschuren zie je de ziekte pas na vier à zes weken. Met de sneltest weet je op het moment van rooien of je de uien gelijk moet afleveren of dat ze de bewaring in kunnen.'

Op het veld zit de ziekte al in de schacht van de ui. In de bewaring worden de uien gedroogd en kruipt de natrot naar binnen. 'Met de sneltest weet je of je de partij moet afleveren voor de ziekte zich verder uitbreidt', zegt Kok. 'Zonder de sneltest is de ziekte pas zichtbaar als het te laat is. Nu kunnen we met de test naar de telers gaan en weten we na het drinken van een kop koffie waar we aan toe zijn.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer