Actie van Bionext bij het Europees Octrooibureau

Bionext bood gisteren een metershoge kerstboom aan, aan het Europees Octrooibureau (EOB) in Rijswijk. De boom hangt vol met door patenten bedreigde groenten.

Actie+van+Bionext+bij+het+Europees+Octrooibureau
© Plantum

Met deze actie wil Bionext duidelijk maken dat wat haar betreft patenten op voedselgewassen de boom in kunnen. Patenten staan deze winter hoog op de politieke agenda.

Op 12 december vergadert de Landbouwraad over dit onderwerp. Het EOB reageerde positief en grijpt deze gelegenheid aan om vandaag bekend te maken dat ze geen patenten op klassiek veredelde gewassen meer zal verlenen in afwachting van verdere besluitvorming.

Interpretatie

Begin november publiceerde de Europese Commissie een 'verklarende notitie' die meer duidelijkheid geeft over de gewenste interpretatie van de Europese Biotechrichtlijn. De belangrijkste conclusie die de Commissie trekt, is dat de opstellers van de Richtlijn de bedoeling hadden om producten van klassieke veredeling zoals planten, zaden en vruchten uit te zonderen van patentering.

De Commissie neemt hiermee duidelijk afstand van het huidige beleid van het EOB dat al ruim honderd patenten heeft verleend op eigenschappen van klassiek veredelde gewassen. De notitie is niet juridisch bindend maar heeft wel een grote politieke waarde. De volgende stap is dat de conclusies uit de notitie worden opgenomen in het beleid van het EOB.

Dringend beroep

Met haar actie deed Bionext een dringend beroep op het Europees Octrooibureau om in afwachting van de besluitvorming rondom de 'verklarende notitie' geen patenten meer te verlenen op klassiek veredelde gewassen.

In reactie op het verzoek van Bionext gaf het EOB aan dat deze nieuwe interpretatie van grote politieke waarde is. Daarom heeft het EOB besloten alle patentaanvragen en bezwaarprocedures die betrekking hebben op klassieke veredeling voorlopig aan te houden.

Voor Bionext is dat goed nieuws, maar hiermee is het nog niet afgelopen. De bal ligt nu bij de Europese lidstaten die de visie van de Europese Commissie moeten onderschrijven. Nog niet alle lidstaten hebben hun positie al bepaald, dus dat wordt nog spannend.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer