Stabiele markt lokt boer naar biologisch

Een opmerkelijk groot aantal melkveehouders heeft zich in het eerste kwartaal van 2016 aangemeld als omschakelaar naar biologisch. Vrees voor een snelle verzadiging van die markt is er niet. 'Er zijn genoeg remmende factoren die dat in toom houden.'

Stabiele+markt+lokt+boer+naar+biologisch
© Nieuwe Oogst

Certificeringorganisatie Skal registreerde in de eerste drie maanden van dit jaar zestig melkveehouders die willen omschakelen naar een biologische bedrijfsvoering. Dat is meer dan het totale aantal aanmeldingen van 49 in 2015.

Ook onder varkenshouders groeit de interesse in biologisch. Al tien bedrijven startten dit jaar met de omschakeling, evenveel als in heel 2015. Ook onder landbouwbedrijven is het aantal aanmeldingen met 108 hoog in het eerste kwartaal. Vorig jaar kwam de teller uit op 136.

Directeur Bavo van den Idsert van ketenorganisatie Bionext denkt dat de goede en stabiele marktprijzen in de biologische sector reden zijn voor de groeiende interesse in een omschakeling naar biologisch. 'Dat heeft alles te maken met de schaarste in de markt', zegt hij.

'De groei is ook stabiel. Over 2015 verwachten we in Nederland op een totale marktgroei uit te komen van 10 tot 13 procent. Hetzelfde zien we in Duitsland, Denemarken en Zweden. In Italië groeit de markt zelfs met meer dan 20 procent.'

Voor veel biologische producten, zoals zuivel, is Nederland nog altijd afhankelijk van import. Indien de nieuwe zestig omschakelaars vandaag al biologische melk zouden leveren, was voor dagverse zuivel import niet meer nodig geweest, zegt Van den Idsert.

'Daarmee wil ik niet zeggen dat de markt over twee jaar, wanneer zij biologisch gecertificeerd zijn, de markt verzadigd raakt. Want de verwachting is dat de groei in biologisch doorzet en wie weet hoe groot de markt dan is.'
Op dit moment zitten 150 tot 160 Nederlandse boeren in het proces van omschakelen naar biologisch. Deze piek komt ook door het meetmoment. 'We zien vaker dat het aantal aanmelders in het eerste kwartaal het hoogst is. Ik denk dat we dit jaar richting de 250 omschakelaars gaan. Eerder meldden wij dat Nederland nog zo'n 500 biologische boeren kan gebruiken, dus dan komen we dit jaar al aan de helft.'

Doorschieten

Aangezien verreweg de meeste melkveehouders bij een coöperatie zijn aangesloten, zullen ook zij de vraag naar biologische melk afstemmen met hun leden, verwacht Van den Idsert.
'Als iedereen in één keer omschakelt, dan hebben we ook in biologische zuivel een probleem. Wij zijn echter blij dat de omschakeling op gang komt en de markt kan dat nu ook aan. Wel moet het aantal omschakelaars in de pas lopen met de groei van de vraag. Maar er zijn voldoende coöperatieve en handelsschakels in de keten die voorkomen dat het doorschiet.'

Bionext pleit bij de overheid voor ondersteuning van omschakelaars in de omschakelperiode - bij melkveehouders is dat twee jaar - waarbij de kosten hoger zijn, terwijl de betere biologische prijzen nog niet worden betaald.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer