'Zeker 500 biologische boeren tekort' (video)

Nederland heeft zeker vijfhonderd biologische boeren te weinig. Daardoor is de vraag van consumenten en supermarkten naar biologische producten veel groter dan het beschikbare aanbod, meldt de NOS.

%27Zeker+500+biologische+boeren+tekort%27+%28video%29
© Bionext

Nederland telt momenteel bijna 1.500 biologische boeren. Dat aantal is de laatste jaren nauwelijks opgelopen, blijkt uit cijfers van het CBS.

'Er komen er bij en er vallen er af. Grosso modo verandert er te weinig', zegt Bavo van den Idsert, directeur van brancheorganisatie Bionext. 'Wat dreigt, is natuurlijk dat er meer bio-producten geïmporteerd gaan worden. En dat is natuurlijk zonde.'

Omschakelperiode

Wat boeren tegenhoudt om de stap naar biologisch te maken, is de omschakelperiode van twee jaar. In die jaren moeten ze wel werken via de biologische regels, maar mogen ze de producten nog niet verkopen als biologisch.

Dat betekent volgens Van den Idsert hogere kosten en minder opbrengsten. 'Dat is een enorm knelpunt. Je hebt het soms over tienduizenden euro's aan inkomstenderving. Dat kunnen niet alle boeren zomaar opvangen.'

Groeiende vraag

Wereldwijd stijgt de vraag naar bio-producten. Op een congres van de Europese Unie dinsdag en morgen in Driebergen, buigen experts zich over de vraag hoe de biologische sector de komende jaren beter kan voldoen aan de groeiende vraag.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  3° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  6° / 1°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 0°
  20 %
Meer weer