Verduurzaming landt niet op boerenerf in Noorden

De ontwikkelingsrichting naar een duurzamere noordelijke landbouw is onduidelijk. Het landt nog niet op boerenerven. Die conclusie werd woensdagochtend getrokken tijdens een bijeenkomst over de Versnellingsagenda Duurzame Melkveehouderij Noord-Nederland op kaasboerderij De Deelen in Tijnje.

Verduurzaming+landt+niet+op+boerenerf+in+Noorden
© Tienke Wouda

Volgens voorzitter Frans Keurentjes van de versnellingsagenda moeten er nu echt meters worden gemaakt. 'Er zijn stappen gezet, maar het is een langzaam proces. We staan niet op de agenda's bij de Agrifirms en FrieslandCampina's. We moeten zelfkritisch zijn. Melkveehouderij is van vakmanschap naar ondernemerschap gegaan. Het ideaalbeeld is dat ze rekening houden met markt en maatschappij en overheid. Hiermee voorkom je dat de overheid grote invloed heeft op de wet- en regelgeving.'

Teleurgesteld

Keurentjes reageerde hiermee op de reactie van melkveehouder Thom Miedema die aangaf dikwijls teleurgesteld te zijn na afloop van een bijeenkomst over de versnellingsagenda. 'Dan rijd ik naar huis en vraag ik mij af: en nu?'

Ook de agrarische jongeren pleiten voor meer duidelijkheid. 'De versnellingsagenda geeft geen duidelijke definitie van grondgebondenheid en natuurinclusieve landbouw. Wanneer dat niet helder is, dan krijg je de achterban niet mee', gaf Bastiaan Kooistra van Agrarische Jongeren Friesland mee.

Voorzitter Trienke Elshof van LTO Noord regio Noord waarschuwde dat projecten wel euro's moeten opleveren voor boeren. 'Onze corebusiness is dat we allemaal melk leveren. Maar van inspiratie kun je niet eten. Een boer moet echt de meerwaarde van projecten zien.'

25 procent beste bedrijven

FrieslandCampina, LTO Noord, BoerenNatuur en Natuur- en Milieufederaties zijn initiatiefnemers van de versnellingsagenda. Een van de belangrijkste doelen van de Versnellingsagenda Duurzame Melkveehouderij Noord-Nederland is dat in ieder geval een kwart van de melkveehouders in het Noorden over vijf jaar voldoet aan het gemiddelde van de 25 procent beste bedrijven in Noord-Nederland.

Directeur Reinder Hoekstra van Natuur- en Milieufederatie Drenthe vroeg zich af waar het de afgelopen 'twee jaar is misgegaan'. 'We hebben een pittige agenda, een vooruitstrevende visie. Ik vraag me af of dit oprecht was of was het om dingen, zoals het wegvallen van de derogatie, te vermijden.'

Keurentjes antwoordde dat de intenties van de boeren zeker oprecht zijn. 'Dat staat niet ter discussie.'

Kort daarvoor roemde voorzitter Ed Nijpels van de Commissie Duurzame Veehouderij het initiatief Versnellingsagenda duurzame melkveehouderij. 'Jullie zijn voorlopers. ik geloof dat dit kansen kan bieden. Het past perfect in de visie van de Commissie Duurzame Veehouderij.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer