Van Hall Larenstein start studie Biologische Melkveehouderij

Hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden start schooljaar 2017/2018 een studie Biologische Melkveehouderij. HVHL is de eerste hogeschool die dit aanbiedt.

'Er is een hiaat in de opleidingen voor de biologische melkveehouderij. Na het middelbaar beroepsonderwijs op de Warmonderhof is er geen vervolg opleiding. Vanuit het werkveld is er echter wel veel vraag naar hbo-studenten biologische melkveehouderij', licht Gelein Biewenga van HVHL op.

Volwaardige sector

Omgekeerd, weet de docent melkveehouderij, zijn er ook studenten die vragen om een biologische hbo-studie. Maar er zijn meer redenen voor een tweejarige hbo-opleiding Biologische Melkveehouderij. De biologische melkveehouderij is in korte tijd uitgegroeid tot een volwaardige sector, die anders is dan de gangbare.

Dat 'anders' zit met name in het integrale denken dat kenmerkend is voor biologische bedrijven en in de verbreding, schetst Biewenga. 'Bij biologische bedrijven zie je meer zelf zuivelen of dat ze hun product 'anders' afzetten. Dat vraagt bijvoorbeeld specifieke kennis over het verwerken en vermarkten van het eigen product.'

In het lesprogramma is ook veel ruimte gereserveerd voor coaching en het trainen van zelfbewustzijn. Biewenga: 'Ben je of word je werkzaam in de biologische sector dan moet je anders durven denken en anders durven te doen.'

Joe Salatin

Biewenga presenteerde de opleiding maandag tijdens het bezoek van de Amerikaanse bio-boer Joe Salatin aan de Leeuwarder hoofdstad. Salatin geniet wereldwijd bekendheid om zijn innovatieve aanpak. Hij sprak tijdens het symposium 'Groener Gras' bij HVHL. Ideeën van Salatin zullen in de nieuwe opleiding van HVHL aan bod komen.

De opleiding Biologische Melkveehouderij is onderdeel van het Associate Degreeprogramma (AD) van hogeschool Van Hall Larenstein. Het een tweejarige studie met een wettelijk erkend diploma.

HBO-diploma

Wie in het bezit is van een AD-diploma kan doorstromen naar het hbo-programma Dier- en veehouderij en in nog eens twee jaar een volledig hbo-diploma halen. Biewenga verwacht dat komend collegejaar de AD Biologische Melkveehouderij start met tussen de 15 en 25 studenten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 8°
  90 %
Meer weer