Leeuwarden vindt toerist belangrijker dan boer

Een meerderheid van de gemeenteraad van Leeuwarden heeft gisteravond voor de motie van D66 gestemd om in het omgevingsplan toerisme en recreatie voorrang te geven op de melkveehouderij.

Leeuwarden+vindt+toerist+belangrijker+dan+boer
© Persbureau Noordoost

Alleen CDA en VVD stemden tegen. CDA-raadslid en vice-voorzitter van LTO Noord Midden-Fryslân Symen Tamminga spreekt van een 'grote onzinmotie'.

Volgens initiatiefnemer van de motie, fractieleider Hilde Tjeerdema van D66 worden toerisme en recreatie steeds belangrijkere pijlers in de dorpen en het buitengebied. 'Toerisme en recreatie in Fryslân biedt tien keer meer werkgelegenheid dan landbouw, deze ontwikkelingen moeten in het plan primair ruimte krijgen.'

Belangrijke stempel

Verder stelt ze dat de 'ontwikkeling van de intensieve melkveehouderij de afgelopen decennia een belangrijke stempel op het buitengebied gedrukt waarbij het belang van biodiversiteit op de tweede plek stond'.

'De maatschappelijke relevantie van de intensieve melkveehouderijsector is afgenomen vanwege de negatieve ontwikkeling van de werkgelegenheid en het economisch rendement',

D66 pleit in de motie bovendien voor meer biodiversiteit en beleving van het landschap en uitbreiding van wandel- en fietspaden door weilanden.

Vreemde motie

Tamminga vindt het een 'heel vreemde motie'. 'D66 wil weer terug naar de flowerpowertijd. Een stukje realiteit is niet aanwezig. De raadsleden in de stadsgemeente snappen niets van het platteland. Ze ondernemen actie door het grote geroep in de media over biodiversiteit, fosfaatrechten en mestoverschotten. Maar ze vertikken het op contact op te nemen met de plaatselijke LTO Noord-afdeling hoe het werkelijk zit. '

Het CDA wacht het concept-omgevingsplan af. 'Wanneer het nodig is gaan we daarop schieten.' De gemeente Leeuwarden telt zo'n tachtig agrarische bedrijven.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  20 %
 • Zaterdag
  9° / 5°
  60 %
Meer weer