Energieneutrale+melkveehouders+in+het+zonnetje+gezet
Nieuws
© Eigen Foto

Energieneutrale melkveehouders in het zonnetje gezet

Gedeputeerde Bart Krol van provincie Utrecht zette donderdagavond drie voorbeeldbedrijven van de Energieneutrale Melkveehouderij in het zonnetje.

Dat gebeurde tijdens de Avond van de Utrechtse Melkveehouderij in Bunnik. Families Peek, Veldhuizen en Oskam vervullen een centrale rol in de uitvoering van het trajectplan Energieneutrale Melkveehouderij.

Op deze bedrijven wordt zichtbaar gemaakt dat energieneutraal kan, wat er voor nodig is en wat het oplevert. Op de bedrijven zijn tussenmeters geïnstalleerd die nauwkeurig in beeld brengen hoe hun energieverbruik er precies uitziet.

Energieslurpers

De eerste meetresultaten zijn al binnen en laten verrassende energieslurpers zien. In overleg met onafhankelijke adviseurs wordt straks per voorbeeldbedrijf een plan opgesteld dat praktische maatregelen bevat om het verbruik van elektriciteit, gas en diesel te reduceren.

Tegelijkertijd wordt bekeken wat de mogelijkheden zijn om duurzame elektriciteit op te wekken. Als de eerste resultaten zichtbaar worden, zullen de voorbeeldbedrijven hun deuren openzetten. Dat doen ze om ook aan andere melkveehouders te tonen welke stappen zij hebben genomen in hun streven naar een energieneutraal melkveebedrijf.

Weer

 • Maandag
  4° / -3°
  30 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  20 %
 • Woensdag
  7° / 5°
  10 %
Meer weer