%27Resultaat+Avebe+is+niet+genoeg%27
Nieuws
© Nieuwe Oogst

'Resultaat Avebe is niet genoeg'

'De prestatieprijs van 77,10 euro per ton is een mooi resultaat, maar niet meer dan dat. Het is nog niet genoeg als we de gekoppelde steun moeten missen', zegt LTO-akkerbouwbestuurder Dirk Jan Beuling uit Eerste Exloërmond.

Avebe realiseerde in boekjaar 2015/2016, dat op 31 juli afliep, een prestatieprijs van 77,10 euro per ton geleverde aardappelen. Het resultaat behoort tot de top 3 van hoogste prestatieprijzen ooit. De prijs is iets lager dan het record (78,41 euro) van een jaar eerder.

In de prestatieprijs komen het aardappelgeld dat aan de leden betaald wordt en het netto resultaat samen. Het is daarmee de belangrijkste financiële indicator voor de coöperatie.

Continuïteit

'Avebe heeft de opgaande lijn richting 90 euro per ton nog niet te pakken', zegt Beuling. 'Die prestatieprijs is op termijn nodig voor de continuïteit van Avebe en de rentabiliteit van de akkerbouwbedrijven. De huidige prestatieprijs is niet wat we nodig hebben bij een flat rate, een vast steunbedrag per hectare voor alle gewassen.'

Avebe heeft het boekjaar afgesloten met een positief coöperatief resultaat van 6,5 miljoen euro. 'Een robuust resultaat, zeker in een jaar waarin de prijzen van veel agrarische grondstoffen onder druk kwamen te staan', aldus Avebe.

In de ledenraadsvergadering in december komt een voorstel op tafel om een nabetaling aan de leden te doen van ruim 2,2 miljoen euro. 'Ondanks een lagere prestatieprijs hebben de leden gemiddeld iets meer geld voor hun aardappelen gekregen dan vorig jaar', rekent de coöperatie voor.

Uitdagend jaar

Het teeltjaar 2015 laat zich volgens Avebe het best samenvatten als uitdagend. Een koud voorjaar zorgde voor een achterstand in de ontwikkeling van het aardappelgewas. Reden voor Avebe om in 2015 de verwerkingscampagne later te beginnen.

De grote hoeveelheid neerslag direct bij aanvang van die campagne belemmerde niet alleen een voorspoedige start van de verwerking, maar bemoeilijkte ook de oogst. Daarnaast werd in het boekjaar gewerkt aan de ingebruikname van nieuwe productiefaciliteiten. Het gaat onder meer om de eiwitfabrieken in Gasselternijveen, waar twee verschillende typen hoogwaardig eiwit worden gewonnen.

Bestuursvoorzitter Bert Jansen: 'We hadden een relatief lastig jaar met nogal wat operationele uitdagingen. Ondanks dat hebben we onverminderd hard doorgewerkt aan het realiseren van onze strategische doelen. Zo hebben we opnieuw goede stappen gezet op weg naar een nog sterker Avebe.'

Weer

 • Vrijdag
  4° / 2°
  50 %
 • Zaterdag
  7° / 2°
  40 %
 • Zondag
  10° / 4°
  70 %
Meer weer