Zetmeelaardappeloogst in volle gang

Avebe startte ruim een maand geleden met de zetmeelcampagne. De telers gebruiken deze erg droge periode optimaal om vlot te kunnen rooien.

Een van hen is Gezinus Koopman uit Klijndijk, die dinsdag is begonnen met het rooien van zijn eerste 3 hectare. In totaal heeft hij 15 hectare Altus zetmeelaardappelen. 'We trekken er hier en daar een stam uit en de kwaliteit en opbrengst lijken goed.'

Het groeiseizoen voor zetmeelaardappelen ging moeizaam van start vooral vanwege het natte voorjaar. Het tijdstip van poten liep daarom voor de verschillende percelen sterk uiteen. Over de uiteindelijke oogstprognose doet Avebe nog geen uitspraken.

Momentopname

'De opbrengst is mede door de neerslag erg wisselend per perceel, maar ook per ras', weet Roelof Naber van Delphy. Hij maakt echter bij die conclusie wel gelijk een voorbehoud. 'Het gaat nu om een momentopname. Er moet nog veel worden gerooid.'

Uit de eerste campagneresultaten van Avebe blijkt dat het zetmeelpercentage in lijn ligt met het meerjarig gemiddelde. Naber spreekt zelf over erg hoge gehaltes. Wel waarschuwt hij voor een hoog onderwatergewicht en droge grond. 'Veel hangt af van het weer in de komende periode.'

Koopman hoopt donderdag het eerste deel van de hectares gerooid te hebben. 'De rest spuiten we daarna dood, want die aardappelen groeien op die percelen nog.' In de derde week van oktober verwacht hij de rest van het areaal te rooien.

Phytophthora

De weersomstandigheden in het groeiseizoen hebben volgens Naber een negatieve invloed op schimmels als phytophthora, alternaria en sclerotinia. 'Wie de juiste aanpak heeft gekozen, heeft hierdoor meer kosten, waar voor de rest een opbrengstverlies geldt.'

Weer

 • Vrijdag
  4° / 2°
  50 %
 • Zaterdag
  7° / 2°
  40 %
 • Zondag
  10° / 4°
  70 %
Meer weer