Kamervragen+CU+over+JOLA%2Dregeling
Nieuws
© Dirk Hol

Kamervragen CU over JOLA-regeling

Kamerlid Carla Dik-Faber (CU) heeft naar aanleiding van een NAJK-enquête over de regeling voor Jonge Landbouwers (JOLA) vragen gesteld aan staatssecretaris Martijn van Dam (EZ).

Na de eerste openstelling van de Jonge Landbouwersregeling (JOLA) in 2016 heeft het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) zijn leden om een beoordeling gevraagd. Ruim tweehonderd jonge landbouwers vulden de evaluatie over de JOLA in. Van de respondenten ziet 70 procent op de JOLA-lijst geen nuttige investeringen staan.

Drempel

Andere opvallende conclusies zijn dat 85 procent van de jonge boeren vindt dat de regeling te weinig keuzemogelijkheden kent. 45 procent zegt dat het minimaal te investeren bedrag van 20.000 euro per investering te hoog is.

Faber dringt er bij Van Dam op aan de enquête van NAJK mee te nemen in zijn eigen evaluatie van de JOLA-regeling. Ook vraagt zij of de staatssecretaris de regeling beter wil inrichten op de praktijksituatie van jonge landbouwers, onder meer door het verlagen van de investeringsdrempel.

Bijzonder

NAJK noemt het 'bijzonder' dat provincies de nieuwe openstelling van de JOLA zijn gaan voorbereiden voordat de uitkomst van hun eigen evaluatie binnen is. 'Dit terwijl er uitdrukkelijk is toegezegd de uitkomst van de evaluatie te gebruiken', zegt Sander Thus, dagelijks bestuurder met de portefeuille bedrijfsovername bij NAJK.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  5° / 0°
  70 %
 • Zaterdag
  6° / 3°
  90 %
 • Zondag
  5° / 3°
  60 %
Meer weer