Van Dam: JOLA ligt bij provincies

Staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) herkent zich niet in de kritiek van het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) op de Jonge Landbouwersregeling (JOLA). 'Het NAJK moet bij de provincies zijn.

Van+Dam%3A+JOLA+ligt+bij+provincies
© NVT

Dat zei Van Dam deze week in de Tweede Kamer. Ook in antwoorden op vragen van VVD-Kamerlid Helma Lodders wijst hij erop dat het NAJK voor de uitvoering van de JOLA bij de provincies moet zijn. 'Zij zijn aan zet om de Jonge Landbouwersregeling al dan niet aan te passen bij de volgende openstelling.'

Volgens het NAJK pakt de JOLA totaal verkeerd uit. De regeling is per 1 maart opengesteld, maar komt met de huidige invulling volgens het NAJK niet bij de juiste doelgroep terecht.

Samenwerkingsverbanden

Ook samenwerkingsverbanden kunnen voor de daadwerkelijke bedrijfsovername volledig aanspraak maken op het beschikbare budget.

De subsidie komt zodoende zowel bij de jonge landbouwers die als zelfstandig bedrijfshoofd gevestigd zijn als bij jonge landbouwers die onderdeel zijn van een samenwerkingsverband, zoals een maatschap terecht.

Tegen

Van Dam geeft aan ook niet blij te zijn met de bepaling. 'Bij de totstandkoming van de verordening is op voorstel van een aantal lidstaten
deze zinsnede aan de definitie toegevoegd. Nederland heeft destijds tegengestemd', aldus de staatssecretaris.

'De klacht van het NAJK komt grotendeels voort uit de definitie van het begrip jonge landbouwers zoals deze is opgenomen in de Europese regelgeving', zegt Van Dam.

Herziening GLB

'Aanpassing van de definitie zal derhalve pas mogelijk zijn bij een herziening van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Over de gevolgen van deze definitie voor de uitbetaling bij beide pijlers is met het NAJK meermaals overlegd.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  21° / 11°
  20 %
 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
Meer weer